Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Macchiarini granskas av ryska myndigheter

Foto: Lina Alriksson

Kirurgen Paolo Macchiarinis experimentella operationer granskas nu av ryska myndigheter, rapporterar tidningen Dagens Medicin.

Mellan 2012 och 2014 fick totalt fyra personer plaststrupar inopererade av Macchiarini på ett sjukhus i staden Krasnodar i södra Ryssland. Bara en av patienterna lever i dag. Denne har fått sitt implantat borttaget.

Att verksamheten nu granskas är en följd av att en patient vid sjukhuset ska ha fått en luftstrupe transplanterad på felaktiga grunder och att det kan innebära ett brott mot landets medborgerliga rättigheter, fastslagna i lag, skriver Rysslands federala myndighet för tillsyn av sjukvården, enligt ryska medier.

Samtidigt sägs det i ett uttalande från sjukhuset att den bild av verksamheten som förmedlats i SVT-dokumentärserien ”Experimenten” är partisk och en förvrängning av verkligheten, rapporterar Dagens Medicin.

Sjukhuset hävdar att en etisk kommitté godkänt operationerna och att patienterna var införstådda med de komplikationer som kunde uppstå. Man känner dock besvikelse över att patienternas överlevnad blev så pass kort.

Enligt Expressen befinner sig nu Paolo Macchiarini i Ryssland där han fortsätter att arbeta med forskning kring organ och stamceller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.