Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Män och kvinnor är från samma planet

Män och kvinnor är mera lika än vi kan tro. Det visar ny forskning som ifrågasätter om män verkligen är från Mars och kvinnor faktiskt kommer från Venus.

John Grays bok från 1992 placerade män och kvinnor på olika planeter. ”Män är från Mars, kvinnor är från Venus” förstärkte en stereotyp – men senare forskning har visat att vi trots allt är från samma planet.

När familjerådgivaren John Gray skrev sin bok om män och kvinnors skillnader när det gällde att leva tillsammans och svårigheterna att sammanföra dem blev den en verklig bästsäljare med 50 miljoner sålda exemplar.

Men senare tiders forskning har visat att Gray inte hade rätt. Skillnaderna mellan män och kvinnor är inte så stor. 2010 kom en undersökning som visade att män och kvinnor till exempel är varandra mycket lika när vi är förälskade.

Och nu presenteras en ny studie omfattande 13.000 personer från tidigare studier som bekräftar likheterna. Och som tar ned Grays bok på jorden.

Det är forskarna Bobbi Carothers från Washington university i St. Louis och Harry Reis från University of Rochester i New York som nu publicerat sina resultat i Journal of Personality and Social Psychologys februarinummer. (Ett tidigt utkast finns att läsa i sin helhet via Harry Reis hemsida).

Enligt forskarna, som undersökte 122 karaktärsdrag, finns det ingen skillnad mellan män och kvinnor när det gäller hur vi fungerar som psykologiska varelser.

Visserligen kunde forskarna se att det fanns variationer mellan män och kvinnor om man såg till enstaka exempel men samtidigt visade det sig att samma olikheter likaväl kunde hittas inom de olika grupperna.

Studien visar bland annat att män kan vara lika empatiska som kvinnor, ett drag av känslosamhet som ofta stereotypiskt brukar förknippas med kvinnor, och likaså visade det sig att kvinnor var lika bra i till exempevisl matematik, en förmåga som ibland också utan grund förknippas med män.

– Vad vi fann var att män och kvinnor inte är helt olika personer, sa professor Harry Reis i en intervju med The Telegraph på tisdagen.

– Det kan finnas vissa karaktärsdrag som är mera vanliga hos kvinnor, och det kan finnas visa karaktärsdrag som är mera vanliga hos män, men det är inte så att män och kvinnor i grunden och på ett dramatiskt sätt är olika när det gäller dessa psykologiska karaktärsdrag.

Män och kvinnor verkar båda komma från samma planet. Jorden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.