Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Människor behövs inte när datorer tar över

Vi är mitt uppe i en industriell revolution. Ny teknologi ger oss ett överflöd av billigare och bättre produkter. Samtidigt ökar klyftorna när datorer och robotar gör jobben bättre än människor.

”Fler jobb ger mer välfärd.” ”Dags för fler jobb”. ”Det finns jobb att göra i Sverige.”

Om två veckor går vi till val, och både väljare och politiker är överens om att arbetsmarknaden är en av de viktigaste valfrågorna. ”Fler jobb” är det vanligaste budskapet på både regeringens och oppositionens valaffischer.

Men istället är vi på väg mot en framtid där massor av jobb kommer att försvinna, enligt Andrew McAfee, professor i ekonomi vid MIT i USA och en av författarna till boken ”The second machine age”.

– När teknologin kan klara av mer och mer kommer vi att behöva vissa människor mindre och mindre, säger han.

Den svenska arbetsmarknaden är ännu mer känslig än den amerikanska, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning. Inom 20 år kan 53 procent av dagens anställda, eller 2,5 miljoner jobb, vara ersatta av digital teknik, mot 47 procent av jobben i USA.

Redan i dag kan datorer köra bil i stadstrafik, robotar orientera sig i okända rum och 3D-skrivare skriva ut komplexa objekt i olika material – uppgifter som forskarna för bara tio år sedan trodde att maskiner aldrig skulle kunna behärska.

Och detta är bara början, enligt Andrew McAfee. Han kallar detta för en av de mest fantastiska perioderna i mänsklighetens historia: en period där tekniken kommer att ge oss mer av allting.

– Det handlar inte bara om mat och konsumtionsvaror. Vi kommer att ha tillgång till fler alternativ och bättre kvalitet till överkomliga priser inom områden som utbildning, underhållning, kommunikation, sjukvård och allt som kan göra våra liv bättre. Jag tycker att de är de bästa ekonomiska nyheterna på planeten.

Men priset är alltså jobben. Industrialiseringen tömde först jordbruksfälten och sedan fabrikerna på arbetare. Och nu är det dags för kontoren att tömmas, menar Andrew McAfee.

– Hittills är det rutinjobben som har automatiserats och ersatts av maskiner. Nu kommer vi att se att datorer även klarar jobb som vi inte ser som rutinjobb bättre än människor, säger han.

Det gäller även kvalificerade yrken som finansiella rådgivare och läkare. IBM:s superdator Watson, som besegrade stormästarna i frågesporten ”Jeopardy” på amerikansk tv, har ställt rätt diagnos på sjuka patienter med hjälp av all tillgänglig publicerad medicinsk forskning. En människa skulle behöva sitta och läsa dygnet runt sju dagar i veckan för att kunna ta del av alla nya medicinska resultat som publiceras.

Tack vare den snabba datorutvecklingen klarar en vanlig smart mobil nästan lika mycket som en superdator gjorde för bara en generation sedan. Det är förklaringen till den teknikexplosion vi ser nu, enligt Andrew McAfee.

– Nu har vi en helt ny värld: en värld där hundratals miljoner människor går omkring med en superdator i fickan. Och eftersom mobilerna är uppkopplade på nätet kan vi bygga upp helt nya sorts företag och göra saker som aldrig tidigare har varit möjliga.

Med alla dessa datorer kan vi angripa mycket krävande beräkningsproblem, samtidigt som vi har tillgång till enorma mängder data om vad människor gör och hur vi beter oss.

– Och inom några år kommer det att finnas miljarder sådana här superdatorer i världen. Mycket, mycket fattiga människor kommer att ha tillgång till riktigt, riktigt avancerade mobiler. Det kommer att leda till alla möjliga vinster, och gör mig verkligt förhoppningsfull inför framtiden, säger Andrew McAfee.

De som gynnas mest av utvecklingen kallar Andrew McAfee för superstjärnorna, och i en global värld är det möjligt att bli superstjärna inom nästan vilket område som helst.

– Men jag skulle inte vilja vara en medelbegåvad, medelutbildad tjänsteman i den värld vi mycket snabbt håller på att skapa, säger Andrew McAfee.

När deras jobb försvinner samtidigt som superstjärnorna tjänar alltmer pengar blir klyftorna i samhället större och större.

– Den stora utmaningen är: vad ska vi göra med alla människor som vi lämnar bakom oss när teknologin rusar framåt?

Andrew McAfee menar att det är helt nödvändigt att staten ger medborgarna grundförsörjning, sjukförsäkring och hälsovård. Men det är inte tillräckligt för att samhället ska fungera. Människor behöver arbete för att få en känsla av mening och sammanhang.

– Det kanske är flera olika projekt som man jobbar på under en vecka. Det är i alla fall inte som ett gammaldags jobb, med de gammaldags förmåner som en gammaldags anställning gav. Det bryr jag mig inte om. Jag vill att det ska vara annorlunda. Men jag vill inte att de här människorna ska bli lidande. Så låt oss hitta ett sätt att få till det rätt.

Han vill också förändra skolan. I stället för att lära barnen en massa fakta utantill eller huvudräkning bör vi se till att de blir bra på saker datorer inte kan.

– Ännu har jag aldrig sett en kreativ dator. Jag har aldrig sett en dator som är innovativ. Jag har aldrig sett en dator med smak, eller en som själv vet vilket problem den ska ta itu med härnäst. Fortfarande är människor bättre på empati och medkänsla, och på förhandling och ledarskap. Det är sådant undervisningen borde handla om, säger Andrew McAfee.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.