Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mänskliga ägg framodlade i laboratorium för första gången

Other: David Albertini/University of Edinburgh/Reuters

En grupp forskare har för första gången lyckats odla fram mänskliga ägg från celler i äggstockarna, skriver New Scientist. Tekniken kan leda till nya sätt att bevara fertiliteten hos barn som har behandlats för cancer.

Det är forskare från univeristeten i Edinburgh och New York som ligger bakom det banbrytande resultatet som de presenterade i en artikel i tidsskriften Molecular Human Reproduction på fredagen.

– Det här ett stort genombrott för att förstå utvecklingen av mänskliga ägg, säger professor Evelyn Telfer, till BBC.

Cancersjuka som behandlas med cellgift eller får strålning riskerar att bli sterila. Vuxna kvinnor som drabbas kan frysa ned sina ägg eller befruktade embryon innan behandlingen. Men för flickor finns i dag ingen sådan möjlighet. De kan endast frysa ner vävnad från äggstockarna  – om den inte är för skadad – som sedan opereras tillbaka efter ett friskförklarande om patienten vill ha egna barn. 

Det är här som den nya tekniken kan komma till nytta för den gruppen patienter. Kvinnor föds med omogna ägg i äggstockarna som utvecklas från puberteten.

–  Genom att odla fram fullt utvecklade ägg ökar chanserna att fler kan få fertilitetsbehandling, säger professor Evelyn Telfer, till AFP.

Men det är långt kvar innan tekniken med laboratorieodlade mänsliga ägg kan börja användas kliniskt. Hittills har bara runt 10 procent av äggen klarat sig i testet och det är heller inget som har blivit befruktat. Så tillförlitligheten har en hög osäkerhetsfaktor.

Samtidigt ger det forskarna stora möjligheter att följa den mänskliga äggets utveckling hos kvinnan och förfina tekniken. Vissa av äggen hos kvinnan mognar under tonåren medan andra mognar först i medelåldern. 

Forskarna ser även en potential i att testa odlade ägg för IVF-behandling som ges till ofriviligt barnlösa. Då plockas ägg ut och befruktas utanför kroppen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.