Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Maria Gunther: Allt och alla kommer att drabbas

DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther kommenterar rapporten från FN:s klimatpanetl IPCC.

Vad var det viktigaste i rapporten?

– Det viktigaste tycker jag är att se vilka förödande konsekvenser en temperaturökning på fyra grader vid seklets slut kommer att få. Allt och alla kommer att drabbas, och delar av planeten kommer att bli obeboelig. Och det är dit vi är på väg nu om inget görs.

Vilka förändringar pekar författarna på måste till för att de klimathot som pekas ut inte ska bli verklighet?

– Utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt och fort, och hållas nere, om vi ska ha en chans att bromsa uppvärmningen till bara två grader. Men mer om hur det kan gå till kommer nästa delrapport att handla om.

Hur kan rapporten användas för att påverkat klimatutvecklingen?

– Som en väckarklocka om hur illa läget ser ut, som kunskapsbas, och som underlag för klimatförhandlingar eftersom länderna nu har godkänt rapporten.

Vad händer nu?

– Nästa vecka träffas panelen i Berlin för att godkänna tredje delrapporten, om hur utsläppen av växthusgaser kan minska och klimatförändringarna bromsas. I oktober presenteras den slutliga sammanställningen av alla delrapporter i Köpenhamn.

Hur kan jag som privatperson bidra till att mildra klimathoten?

– Även om det kan kännas som att mina val inte betyder så mycket i det stora hela är det otroligt viktigt att vi alla prioriterar klimatfrågan nu. För om inte vi gör det kommer inte heller våra politiker att göra det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.