Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Att sova på saken fungerar

Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Sömnlöshet, brist på sömn och för mycket sömn påverkar både hur vi mår och hur vi fungerar. DN:s vetenskapredaktör Maria Gunther ger fem råd inför läggdags.

Har jag sovit gott?

Det är min första frågar när jag vaknar på morgonen.

Men jag känner inte efter. Jag kollar mobilen som ligger på nattduksbordet, och får fram fina kurvor, procentsatser och statistik.

Hur många timmars sömn blev det sammanlagt? När sov jag djupt, när sov jag lätt? Har jag vaknat någon gång under natten, och hur god var egentligen sömnen sammanlagt? Hur var den jämfört med i går, förra veckan eller hela senaste halvåret?

Jag har blivit helt besatt av min egen sömn.

När jag installerade appen var tanken en annan: att få en mild och skonsam väckarklocka som börjar ringa i den mest lämpade delen av sömncykeln.

Men det blev snabbt underordnat fascinationen av att se hur, när och hur bra jag egentligen sover.

Även forskarvärlden fascineras av sömn, och av vad som händer i våra hjärnor när vi sover. Det kommer nya studier varje vecka, om allt från proteiner som verkar hjälpa kroppen att bekämpa influensa under sömnen till vad som händer när amerikanska tonåringar får sin sömn störd – av att skriva sms på nätterna.

Det fanns länge olika teorier om ifall sömnens viktigaste funktion är att återställa, reparera och rena hjärnan.

Det fanns länge olika teorier om ifall sömnens viktigaste funktion är att återställa, reparera och rena hjärnan. För tre år sedan kunde en grupp neurologer för första gången se hur hjärnceller hos sovande möss öppnar sig så att vätska kan spola undan gifter och annat avfall som byggts upp under dagen, som den plack som bildas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Tidskriften Science utsåg upptäckten till ett av 2013 års tio viktigaste vetenskapliga genombrott.

Sömn är livsviktigt. Sömnlöshet, brist på sömn och för mycket sömn påverkar både hur vi mår och hur vi fungerar. För lite sömn ökar risken för övervikt, hjärtsjukdomar, depression och förtida död.

Och det stämmer att det kan vara bra att sova på saken. Studie efter studie visar att hjärnan filtrerar dagens intryck och sparar de viktigaste som minnen medan vi sover, och även trimmar in nya kunskaper under djupsömnen. Vill vi lära oss något nytt kan några timmars sömn göra underverk, särskilt när det är något vi verkligen vill kunna, enligt de allra senaste studierna.

Läs även: Konstrecension — Insomnia på Bonniers konsthall

När jag står i Bonniers konsthall och ser Carsten Höllers sängar som långsamt rör sig över golvet undrar jag vad hjärnan hos dem som ska övernatta där kommer att spara för minnen medan de sover.

Och lite hur min mobilapp skulle reagera på en natt i en rörlig säng.

En enda natt har jag haft med sömnkvalitet på 100 procent sedan jag installerade appen. Då sov jag nästan tio timmar i sträck, i en stuga i Vålådalen, efter en lång dag på fjället, bastu och badtunna.

Inte ens då kunde jag låta bli att kartlägga sömnen.

5 tips för en bättre sömn. DN:s vetenskapsredaktör ger råd

Foto: Hjärnan gillar ordning

Att lägga sig och gå upp vid samma tider varje dag, och komma ut i solen på dagen gör hjärnan beredd på att sova vid läggdags. Hjärnan vill känna igen sig, och anpassa sig efter en jämn dygnsrytm. Den som vänder på dygnet på helgen kan lätt drabbas av ”social jetlag” på måndagsmorgonen, när hjärnan har hunnit ställa om och tror att det är mitt i natten när det är dags att gå till skolan eller jobbet.

Foto: Låt hjärnan slippa minnas

Ligg bekvämt i ett mörkt, svalt och tyst rum. Var inte hungrig. Jobba inte i sängen, men ha gärna en anteckningsbok och en penna på nattduksbordet, där du kan skriva upp vad du behöver göra i morgon i stället för att försöka minnas det.

Foto: Håll i gång under dagen

Var fysiskt aktiv under dagen. Träna, jogga eller ta en promenad, men helst mer än två timmar innan du går och lägger dig. När du har rört på dig behöver kroppen återhämta sig, och då blir det lättare att sova.

Foto: Tänk på vad du dricker

Undvik kaffe, te, cola, energidryck och alkohol på kvällen. Alkohol kan göra det lättare att somna, men sömnen blir sämre.

 

Foto: Lyssna på rätt sorts brus

Lyssna på White Noise eller liknande appar. Många desperata småbarnsföräldrar har lärt sig att småbarn somnar lättare till ljudet av en dammsugare eller en hårtork. En app med så kallat vitt brus är ett billigare, enklare och säkrare alternativ, och fungerar även för vuxna. Apparna har också andra sövande ljud, som havsvågor, regn mot biltak, fågelsång och djungelljud.

Källor: KI, 1177 Vårdguiden

Lär dig mer om sömn. Böcker och teknik

Böcker:

”Goda sömnboken” av Helén Wallskär och Torbjörn Åkerstedt, 2008.

”Sömn – sov bättre med kognitiv beteendeterapi” av Marie Söderström, 2007.

”Sov gott!” av Susanna Jernelöv, 2007.

”En perfekt natt” av Björn Hedensjö, 2013.

Sleep Cycle och liknande appar känner av hur djupt du sover och var du är i sömncykeln, och väcker dig vid bästa möjliga tidpunkt inom ett interval, till exempel mellan 06.00 och 06.30.

Sleepcultures.com är en webbsida som samlar forskning om sömn inom många olika vetenskapsområden.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.