Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Maria Gunther: Bättre donera än att spara egna stamceller

Företag som fryser ner stam­celler från nyföddas navelsträngar för framtida bruk har etablerat sig i Sverige.
Företag som fryser ner stam­celler från nyföddas navelsträngar för framtida bruk har etablerat sig i Sverige. Foto: Cultura RM / Alamy

Analys. Företag som fryser ner stam­celler från nyföddas navelsträngar för framtida bruk har etablerat sig i Sverige. Men nyttan är tveksam och forskare kritiska.

”Jag vill göra det jag kan för att ge mitt barn alla möjligheter i framtiden.”

”Som en livets försäkring.”

På svenska Cellaviva och danska Stemcares hem­sidor berättar föräldrar varför de väljer att spara stamceller från sina nyfödda barns navelsträngar.

Cellaviva lanserade tjänsten i somras, och Stemcare öppnade i Sverige ungefär samtidigt. De har specialutbildade barnmorskor som kommer till förlossningen och sedan snabbt transporterar cellerna till Köpenhamn.

Enligt företagen är efterfrågan stor. De beskriver hur stamceller – celler som kan utvecklas till andra mer specialiserade celler – kommer att revolutionera framtidens medicin. Om barnet någon gång behöver en behandling kan hon slippa långa väntetider i jakt på en donator om hennes egna navelsträngsceller ligger i säkert förvar i  företagens frysrum.

Företagen hänvisar till pågående forskning om framtida behandlingar av diabetes, autism, cp-skador, hörselskador och stroke; och talar förmodligen direkt till oroliga blivande föräldrar som vill göra det bästa möjliga för sina barn.

Men enligt stamcellsforskare jag pratat med är det bortkastade pengar. Timothy Caulfield vid University of Alberta i Edmonton i Kanada skräder inte orden: ”Det är ett fantastiskt exempel på hur företag utnyttjar blivande föräldrars osäkerhet genom att marknadsföra något som inte kommer att vara till någon hjälp.”

Anders Fasth, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och professor vid Göteborgs universitet, håller med om att det inte finns någon anledning att spara barnens stamceller i privata banker.

Vi har för det första ingen aning om vilka behandlingar som kan komma. Det pågår mycket forskning, men vi har inga garantier för att forskningen ska ta oss dit vi vill.

Det är inte säkert att dina egna stamceller kan hjälpa dig om du behöver en behandling. Tvärtom. 

För det andra: Det är inte säkert att dina egna stamceller kan hjälpa dig om du behöver en behandling. Tvärtom. Är det en ärftlig sjukdom du har sitter anlagen för den även i stamcellerna, och då behöver du nya celler från en donator.

När leukemipatienter i dag får transplanterade stamceller är det viktigt att cellerna kommer från en annan person. Stamcellerna tar med sig ett nytt immunförsvar, som ser patienten som något främmande och stöter bort patientens eget blod, och därmed också leukemin.

Dessutom är det en så liten skvätt navelsträngsblod som sparas. Mängden stamceller i det räcker inte alls till en fullvuxen patient, och ingen vet om cellerna går att odla och föröka.

Patienter som behöver stamceller måste hitta donatorer med samma vävnadstyp som de själva. Därför är det viktigt att stamceller finns tillgängliga för alla och inte inlåsta i privata banker.

De som föder barn på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg eller på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kan donera blod till Natio­nella navelsträngsblodbanken. Till Tobiasregistret, som startades 1992 av finansmannen Marcus Storch sedan hans 17-årige son Tobias dött av en blodsjukdom, kan alla vuxna som vill donera stam­celler från sin benmärg anmäla sig.

Sannolikheten att just ditt barn skulle behöva stamcellsbehandling i framtiden är otroligt liten. Sannolikheten att någon annan kommer att behöva ditt barns stamceller är mycket större.

Donera gärna lite navelsträngsblod till den offentliga banken på Sahlgrenska, om du har möjlighet. Men lägg hellre pengar på något ditt barn har glädje av nu än på en privat stamcellsbank.

Läs mer.Stamceller

• Privata kliniker runt om i världen lovar skönhet eller bot för svåra sjukdomar med hjälp av stamceller. Men priserna är höga och följderna kan bli svåra. Bland rapporterade fall finns en kvinna med ben i ögonlocket, en tonåring som utvecklade hjärntumör och en 18-månaders pojke som avled under behandlingen. Läs DN:s artikel från i somras

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.