Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Hoppfullt trots Trumps beslut

Demonstranter protesterar mot användandet av kol under klimatmötet COP23 i Bonn.
Demonstranter protesterar mot användandet av kol under klimatmötet COP23 i Bonn. Other: Patrik Stollarz/AFP

Världens klimatarbete fortsätter även utan Trump.

”Atmosfären är ett tunt skal. Vi använder den som en öppen kloak”, säger Al Gore i filmen ”En obekväm uppföljare”, som hade svensk premiär på fredagen, samma dag som klimatmötet COP23 i Bonn skulle ha avslutats, även om förhandlingarna som vanligt drog över tiden och blev klara först på lördagsmorgonen.

Det är nästan svårt att förstå att det bara har gått två år sedan det internationella klimatavtalet undertecknades i Paris 2015. Då, när ledarna för nästan alla världens  länder kunde komma överens om en plan för klimatarbetet, kändes allting hoppfullt.

Sedan kom motgångarna. Donald Trump blev president i USA, och meddelade i somras att han tänker förverkliga sitt vallöfte att lämna Parisavtalet. Mängden koldioxid i atmosfären ökade snabbare än någonsin mellan 2015 och 2016, och 2017 är på väg att bli ett av de tre varmaste åren sedan mätningarna började.

Det verkar som att vi fortsätter att behandla atmosfären som en kloak som kan ta emot hur mycket växthusgaser som helst.

Men konferensen i Bonn visar att det finns goda skäl att hålla hoppet vid liv. När USA:s ledare sviker visar resten världen, och en stor del av amerikanerna, att de är än mer beredda att hejda klimatförändringarna. "Här demonstrerar vi tydligt att klimatarbetet fortsätter framåt, trots regeringen Trumps beslut", säger Bill Hare, ledare för klimatforskningsinstitutet Climate Analytics i Berlin.

Ett tydligt exempel är The Powering Past Coal Alliance, en överenskommelse mellan fler än 20 länder och flera amerikanska stater om att sluta använda kol, som presenterades på torsdagen. 

Det ska bli spännande att se vad som händer under nästa år. Då ska klimatpanelen IPCC presentera en rapport om hur temperaturhöjningen i världen ska begränsas till en och en halv grad vid slutet av seklet, och vilka konsekvenser det skulle få. Och dessutom ska regelboken för Parisavtalet bli klar.

Som 15 000 forskare skrev i ett öppet brev i tidskriften BioScience tidigare i veckan: Tiden börjar bli knapp. Både i våra egna personliga liv och beslut, och i institutionerna som styr våra länder måste vi inse att jorden, med alla sina livsformer, är vårt enda hem.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.