Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Maria Gunther: Låt vetenskapen gå före politiken

KOMMENTAR. 2016 har varit ett extremt år, både för klimatet och i världspolitiken. Men vi måste till varje pris komma ifrån att klimatet blivit en politisk fråga.

År 2014 var det varmaste året sedan mätningarna började på 1800-talet. 2015 var ännu varmare, och 2016 har slagit alla rekord.

Tre år i rad har medeltemperaturen i världen alltså varit högre än vi någonsin mätt tidigare. De två senaste åren kan de extrema temperaturerna delvis förklaras av väderfenomenet El Niño, som varit ovanligt starkt. Och eftersom El Niño är över nu kan vi räkna med att 2017 blir kallare än både 2015 och 2016.

Men troligen inte så mycket svalare. Vattnet i haven har värmts upp, och en stor del av den globala uppvärmningen drivs av haven. Allt tyder på att 2017 kommer att bli varmare än 2014, och åren som följer kommer temperaturen att stiga igen.

Det rekordvarma året 2014 kommer alltså att vara kallare än alla år i framtiden. Det varmaste året blir det kallaste, och det som var extremt blir det nya normala, eller det ovanligt svala.

Ett tydligt tecken på hur fort vi förändrar jordens klimat.

För ett år sedan kändes allt så hoppfullt. Det nya klimatavtalet var undertecknat i Paris, och världens länder hade lyckats enas om hur arbetet för att skära ner utsläppen av växthusgaser och hejda klimatförändringarna skulle gå till. I min kommentar citerade jag Churchill efter slaget vid el-Alamein 1942: ”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början.”

Under hela hösten 2015 hade jag märkt att min mejlbox inte längre fylldes av arga brev när jag skrev om klimatet. Det verkade som om till och med de mest ihärdiga förnekarna av att våra utsläpp värmer upp jorden till slut hade insett att världen faktiskt blir varmare.

Men sedan kom 2016, och mejlen kom tillbaka, argare och intensivare än någonsin. Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet, och utsåg klimatskeptiker till ledande positioner. Om han gör verklighet av sitt vallöfte att lämna Parisavtalet kan det vara game over för klimatet, som den amerikanske klimatforskaren Michael Mann uttryckte det.

Michael Mann har tidigare mottagit dödshot i sitt arbete, och fruktar att det kommer att ske igen med Trump vid makten. Även den brittiske forskaren Philip Jones, som tidigare i höstas blev hedersdoktor vid Stockholms universitet, har råkat ut för samma sak. Han menar att det är nödvändigt att klimatet åter blir en fråga för vetenskapen och inte poltik. Under många år var det inte en politisk fråga, och både Margret Thatcher och George W Bush förstod att klimatförändringarna var på allvar.

Men det finns även hopp. Parisavtalet har ratificerats, och det ger nya möjligheter för privatpersoner och miljöorganisationer att utmana regeringar som inte minskar utsläppen och tvinga dem till handling. Tidskriften New Scientist berättar att stämningsansökningar redan planeras, av medborgare i Belgien, av en juridikstudent i Nya Zeeland och av en grupp barn och unga vuxna i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.