Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Maria Gunther: Mirakelmedicinen som blev ett dödligt hot

Den moderna medicinen är det viktigaste av alla vetenskapliga framsteg människan gjort, sa min pappa. Han var apotekare, utbildad i början av 1940-talet, ungefär samtidigt som penicillin började användas som medicin för människor, och drygt ett decennium efter att Alexander Fleming såg hur mögelsvampen dödade bakterier på en odiskad odling.

Men kanske är vår seger över bakterierna bara en parentes i historien. Resistenta bakterier sprider sig oroväckande på svenska sjukhus, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten som presenteras på tisdagen.

Antibiotikaresistens är inte bara ett problem för sjukvården. Det är ett globalt hot, ett av de största hoten mot mänskligheten. Och det krävs att många olika krafter samverkar för att vi ska kunna vinna kriget mot de resistenta bakterierna.

Just nu träffas 25 personer i Uppsala för att diskutera hur kampen ska föras internationellt. De är forskare, representanter från läkemedelsindustrin, från Världsbanken, världshälsoorganisationen WHO, från FN:s livsmedels-och jordbruksorganisation FAO, och företrädare från engagerade länder som Sverige, Norge och Storbritannien och från fattiga drabbade länder som Ghana och Nepal.

”Det är personer som kan frågan och vill förändra sakernas tillstånd. Det är alltså inte ett möte där vi försöker övertyga någon. Det är ett möte där vi ska lyssna på alla, och se hur vi kan agera, gemensamt och var för sig, för att göra rätt saker.”

Det säger Annika Söder, chef för Dag Hammarskjölds minnesfond, som ordnat mötet tillsammans med det internationella nätverket ReAct och Karolinska institutet.

Det är mycket som krävs: Politisk vilja. Internationella samarbeten – ett land kan inte ensamt begränsa antibiotikaanvändningen om alla andra låter bli. Mer resurser till forskning, och mer resurser till diagnosutrustning på sjukhus och läkarmottagningar i världens fattiga länder. Och i djuruppfödningen, som använder hälften av all antibiotika, måste antibiotika sluta användas för att djur ska växa snabbare.

Annars är vi på väg mot en värld, som i min pappas barndom, där lunginflammation åter är en dödlig sjukdom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.