Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Om fler följer kan det bli game over för klimatet

Analys. Att USA verkar lämna Paris-avtalet var väntat. Kanske kan det vara bättre än ett motvilligt USA som stannat kvar och underminerar avtalet inifrån. Det avgörande för våra barn och barnbarn är vad övriga länder gör nu.

Donald Trump verkar hålla sitt vallöfte. USA ser ut att lämna klimatavtalet som världens ledare undertecknade i Paris i december 2015.

Vad det innebär för avtalet, och vår framtid, återstår att se.

”Game over” för klimatet, trodde Michael Mann, föreståndare för Earth system science center vid Pennsylvania state university, efter Donald Trumps valseger i höstas. Mer än en fjärdedel av de växthusgaser människan släppt ut i atmosfären sedan den industriella revolutionen kommer från USA, och nu ligger landet tvåa i utsläppsligan, efter Kina.

När Trump nu överger Parisavtalet, och i stället satsar på kolindustrin och mer fossila bränslen, ser det ut att bli omöjligt att hålla uppvärmningen under Parisavtalets mål på högst en och en halv grad vid seklets slut.

Det är bråttom att minska världens utsläpp av växthusgaser. Ju längre vi väntar, desto värre blir konsekvenserna, och ju dyrare blir åtgärderna som måste till.

Trumps beslut är framför allt en signal till resten av världen, att det mödosamt hopsatta avtalet inte är viktigt. Det är mycket långt från hans föregångare Barack Obamas ord vid inledningen till klimatmötet i Paris 2015, om att vår generation är den första som ser effekterna av klimatförändringarna, och den sista som kan göra något åt dem.

Men Donald Trump är ensam om sitt motstånd. Det blev tydligt vid G-7-mötet förra veckan. De övriga av världens rikaste länder har ledare som står fast vid att minska utsläppen, liksom EU.

USA lämnar avtalet, men resten av världen är kvar. Framför allt är Kina, som släpper ut mest växthusgaser av alla, och EU, som har tredjeplatsen, kvar. Det finns en chans att de nu kan skapa en starkare allians, som arbetar hårdare mot att få ned utsläppen.

En sådan allians mellan Kina och EU skulle kunna sätta press på USA. Tillsammans är de världens största exportmarknad, och det talas redan om sanktioner mot USA, som koldioxidskatt på amerikanska varor.

Kanske kan det rentav leda till bättre resultat för klimatet än om Trump hade bestämt sig för att stanna. Ett motsträvigt USA skulle kunna göra mycket skada, och underminera avtalet inifrån. Donald Trump har ju tydligt deklarerat att han inte tror på att våra utsläpp påverkar klimatet.

En medlem som är mot själva syftet med avtalet kan vara värre än en som står utanför.

Enligt avtalet får länderna inte minska de ambitioner de gett löfte om, bara hålla kvar dem på samma nivå eller öka dem. Ett USA som är kvar, och tvärtemot avtalets intentioner i stället ökar sina utsläpp skulle kunna få andra länder att göra samma sak.

Den stora faran nu är att fler länder ska lämna avtalet, eller svika sina löften. Det som hände med Kyotoavtalet kan hända igen: ledare för andra länder kan hävda att ett avtal utan USA är ett dött avtal, och använda det som ursäkt för att själva göra mindre, eller helt lämna överenskommelsen.

Och då kan det verkligen bli game over för klimatet.

Ännu värre skulle det bli om Donald Trump beslutar att USA även ska dra sig ur FN:s klimatkonvention UNFCCC från 1994, och helt lämna det globala klimatarbetet. Det skulle vara mycket svårt för en framtida amerikansk president att återkomma till den konventionen.

Facebookgruppen President Trump's Prayer Team, där konservativa kristna visar sitt stöd för presidenten, publicerade ett inlägg i tisdags med en bön om att presidenten ska ”stå fast mot klimatförändringens religion” som, enligt gruppen, är ett påhitt som är ”avsett att lamslå industrier som ställer mat på Amerikas bord”.

Med större utsläpp av växthusgaser riskerar vi i stället en värld med mindre mat för alla, värre svältkatastrofer och större flyktingströmmar. Knappast den framtid presidenten och gruppens medlemmar önskar sig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.