Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Maria Gunther: Sista chansen för att lyckas med klimatavtalet

År 2014 ser ut att bli jordens varmaste år sedan mätningarna började, varmare än rekordåren 1998, 2005 och 2010.

Detta trots att vi inte har haft en fullt utvecklad ”El niño”, väderfenomenet i Stilla havet som dyker upp med ojämna mellanrum och ökar planetens medeltemperatur.

Många länder har drabbats av översvämningar och ovanligt kraftiga regnoväder, medan andra haft extrem torka, framför allt på grund av höga havstemperaturer.

Allt detta meddelade den världsmeteorologiska organisationen WMO förra veckan, och det är alltså den verkligheten förhandlarna i Lima har att förhålla sig till.

Klimatet är utan tvekan den största ödesfrågan för världen, och mötet i Lima kan vara ett av de viktigaste. När länderna möts om ett år i Paris finns inte mycket förhandlingsmån kvar. Då bör allt vara klart för ett nytt klimatavtal.

Avtalet ska träda i kraft år 2020, och det är allra senast då utsläppen snabbt måste minska om vi ska ha en chans att begränsa uppvärmningen till mindre än två grader vid seklets slut, enligt klimatpanelen IPCC:s senaste rapport.

Just nu lever vi utan ett globalt klimatavtal. Kyotoavtalet som löpte ut 2012 har förlängts, men det är inte tillräckligt. År 2020 kan det vara för sent att vända utvecklingen. Fortsätter vi som nu kan jordens medeltemperatur år 2100 vara 4 grader varmare än före industrialiseringen, med katastrofala följder för hela världen. I Lima pågår därför även diskussioner om vilka konkreta åtgärder som måste till före 2020 – till exempel utfasning av subventioner till fossila bränslen.

Men allt är inte nattsvart. Den gröna klimatfonden, som ska finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer, har samlat in tio miljarder dollar. Avtalet mellan världens största klimatbovar Kina och USA om att minska utsläppen är en viktig politisk signal. Tack vare avtalet och nedskärningar i utsläppen som EU har lovat göra har de fyra forskningsorganisationerna Ecofys, Climate Analytics, Potsdam Institute for Climate Impact Research och Newclimate Institute för första gången sedan 2009 kommit fram till en lägre prognos för världens temperaturhöjning vid seklets slut.

I måndags presenterade organisationen Germanwatch en rankning av klimatarbetet i olika länder. Saudiarabien kom sist. Australien har rasat ned till näst sista plats och ersatt Kanada, som nu ligger två platser längre upp på listan, som sämsta industrination. Sverige kom på femte plats, efter Danmark som ligger fyra.

På platserna ett, två och tre – de enda som enligt Germanwatch är mycket bra på klimatarbete – finns än så länge inga länder alls.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.