Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mässling sprider sig i Europa

Mässling har blivit vanligare i Europa under de senaste åren. Inte minst i Storbritannien där det är en effekt av den tidigare rädslan för mässlingsvaccin. Föräldrar med barn under 18 månader bör därför kontakta läkare före resor dit.

Den New Yorkbaserade tankesmedjan Council on Foreign Relations har räknat alla utbrott av mässling, polio, påssjuka, kikhosta och röda hund mellan 2008 och 2013. Klicka i kartan ovan.

Den interaktiva karta som CFR har ställt samman visar att mässling är tillbaka i Europa och att USA har drabbats av kikhostan.

– De som ska resa till Storbritannien och Frankrike bör försäkra sig om att de är vaccinerade mot mässling. Föräldrar med barn under 18 månader som planerar att resa till dessa länder bör rådfråga en läkare, säger Anders Tegnell avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

De som kan smittas är barn under 18 månader, de barn som är födda i andra länder och de som är födda före 1970-talet då den allmänna vaccineringen startade i Sverige.

År 2011 var det 85 procent av alla barn (12-23 månader) i världen som vaccinerades mot mässling, enligt Världsbanken.

I Sverige vaccineras idag 97-98 procent av alla barn.

Trots det har flera europeiska länder drabbats av utbrott under senare år.

I Frankrike rapporterades ett stort med 15 000 fall under 2011, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Året därpå, 2012, drabbades Storbritannien av sitt största utbrott på drygt 20 år med 2000 fall.

– Det som har slagit igenom i Storbritannien är det vaccineringstapp som ägde rum runt år 2000 efter debatten om att mässlingsvaccin skulle ha orsakat autism, säger Anders Tegnell.

Ett utbrott med 10-tal fall i Skåne skapade oro i somras, eftersom inte särskilt många behöver vara ovaccinerade för att sjukdomen ska få spridning.

– Den oron är avskriven nu, säger Anders Tegnell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.