Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mer-digital-vard-kan-spara-miljarder/

VETENSKAP

Mer digital vård kan spara miljarder

Bild 1 av 3 Vill du träffa läkaren på Skype eller ansikte mot ansikte?Karolina Brink, 90 år, pensionär, Kungsholmen: ”Ja, jag skulle kunna tänka mig att träffa läkaren via video. Nu har jag nära till läkarcentralen, den ligger precis under där jag bor. Och jag använder inte dator eftersom jag har ganska dålig syn, men det kanske blir så med mer digitala kontakter i framtiden.”
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 3 Anna Ahlström, 48 år, arbetar inom vården, Östermalm: ”Jag vill ha en personlig kontakt med läkare. Nu har jag en stressfraktur i foten och då vill jag att läkaren känner på den och undersöker den ordentligt. Jag jobbar inom vården och vet hur viktigt det är för många att få träffa en människa när man söker vård.”
Bild 3 av 3 Medhane Mesfun, 43 år, undersköterska, Bromma: ”Jag skulle absolut kunna tänka mig att träffa läkare via Skype – som ett första steg och istället för att behöva åka till akuten eller en vårdcentral. Det vore skönt att kunna sitta hemma i lugn och ro under läkarbesöket. Läkare är ofta väldigt stressade.”
Foto: Lisa Mattisson

Vården skulle kunna bli bättre och dessutom skulle Sverige kunna spara 180 miljarder kronor per år om den digitaliserades, visar en ny rapport. Men det krävs en stor omställning och vårdpersonal är mer positiva än patienter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in