Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/miljonpris-for-att-ha-raddat-tusentals-cancerpatienters-liv/

Vetenskap

Miljonpris för att ha räddat tusentals cancerpatienters liv

Dennis Slamon har bidragit till att tusentals kvinnor med HER2-positiv bröstcancer världen över har en bättre prognos i dag. Foto: Milo Mitchell

Tusentals cancerpatienter lever i dag på grund av Dennis Slamon och Brian Drukers forskning. Men båda två fick kämpa för att få läkemedelsindustrin intresserad. Nu får de amerikanska forskarna Sjöbergpriset på en miljon dollar.

Amina Manzoor
Rätta artikel

Dennis Slamon, läkare och professor vid University of California i USA, upptäckte i mitten av 80-talet att vissa kvinnor med bröstcancer verkade ha en mer aggressiv form och också en sämre prognos än andra. Han misstänkte att dessa kvinnors cancerceller hade mer av proteinet HER2, vilket upptäckts tidigare. 

Först var inte läkemedelsindustrin särskilt intresserad, men Dennis Slamon lyckades till slut visa att en antikropp som band till proteinet HER2 hindrade tillväxten och därmed också spridningen av cancern.

1998 godkändes läkemedlet trastuzumab i USA. I dag är det en av standardbehandlingarna för kvinnor med HER2-positiv bröstcancer, vilket är omkring 15–20 procent av alla bröstcancerfall.

Dennis Slamons forskning har förlängt livet för tusentals kvinnor världen över. Foto: Milo Mitchell

Behandlingen har dramatiskt förändrat kvinnornas prognos, särskilt i kombination med cytostatika, så kallade cellgifter. Kampen för att hjälpa dessa kvinnor har också inspirerat filmen Living Proof, med Harry Connick jr i rollen som Dennis Slamon.

Nu får Dennis Slamon 2019 års Sjöbergpris tillsammans med Brian Druker, läkare och professor vid Oregon Health & Science University i USA. De får dela på prissumman som är en miljon dollar, cirka nio miljoner kronor.

– De har byggt vidare på grundläggande upptäckter och omvandlat dem till revolutionerande klinisk behandling som har förlängt och räddat livet på tusentals cancerpatienter världen över, säger Rune Toftgård, professor vid Karolinska institutet och sekreterare i kommittén för Sjöbergpriset.

Brian Drukers forskning har lett till att patienter med en viss form av leukemi lever mycket längre. Foto: Oregon Health & Science University

Brian Druker utvecklade läkemedlet, imatinib, mot kronisk myeloisk leukemi, en form av blodcancer som drabbar knappt 100 personer i Sverige varje år. Imatinib blockerar ett enzym som får de blodbildande cellerna i benmärgen att dela sig okontrollerat. 

– Tidigare hade patienter med kronisk myeloisk leukemi inte särskilt lång överlevnad. I dag är den förväntade livslängden närmast normal. Det är en fullständig revolution i behandlingen av dessa patienter, säger Rune Toftgård.

Dennis Slamons och Brian Drukers forskning har inte bara lett till två nya läkemedel, utan också till ett nytt sätt att behandla cancer.

– Tidigare hade man ett brett tillvägagångssätt genom att så kallade cellgifter hindrar celltillväxt hos cancerceller, men också normala celler. De två nya läkemedlen innebar en ny princip där man riktar behandlingen specifikt mot en förändring i arvsmassan som bara finns i cancercellerna. När de normala cellerna inte påverkas blir ofta biverkningarna mindre. Det har också lett till att läkemedelsindustrin blivit intresserad av att utveckla nya läkemedel som bara fungerar hos en mindre patientgrupp, säger Rune Toftgård.

Båda forskarna är fortfarande verksamma och försöker identifiera nya mål på cancercellerna som skulle kunna leda till nya behandlingar.

Sjöbergpriset delas ut vid Kungliga vetenskapsakademiens årliga högtidssammankomst.

Bengt Sjöberg gick bort i lungcancer. Han donerade två miljarder kronor till cancerforskning. Foto: Peter Claesson