Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mindre nötkött om klimatmål ska nås

Foto: Alexander Mahmoud

Kor kan bli framtidens stora miljöbov. Produktionen av kött och mjölk generar mycket växthusgaser. Ändras inte våra matvanor kan utsläppen bli så stora att de riskerar FN:s klimatmål, enligt en ny studie.

I dag står koldioxidutsläpp från energianvändning och transporter för de största utsläppen av växthusgaser. Men även om de skulle minskas till nära noll hotas FN:s mål om maximalt två graders global uppvärmning, menar forskarna bakom studien vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– För att vara relativt säkra på att vi ska kunna nå målen så kommer ändrade matvanor att behövas, säger Fredrik Hedenus, forskare inom energi och miljö.

Fram till 2070 förväntas vi bli allt fler på jorden och mycket pekar på att vi kommer att äta ännu mer kött, ost och mjölk. I takt med det kommer även utsläppen från jordbruket att öka.

– Det finns tre stora källor till utsläppen. Det ena är idisslare som kor, när de smälter maten så bildas metangas. Vid gödsling av mark bildas lustgas, som är en väldigt stark växthusgas. Och den tredje är egentligen hanteringen av gödsel från djur som ger både metan och lustgas, säger Hedenus.

Den tekniska utvecklingen av miljövänliga fordon och energi har kommit ganska långt. Även i jordbruket kan utsläppen minska till viss del med teknikens hjälp och effektivare produktion. Men det räcker ändå inte hela vägen, enligt forskarnas beräkningar.

– En bil kan du köra på el eller biobränsle men en kos mage släpper ut metan, det finns ingen apparat som kan ändra det. Vill vi på allvar nå klimatmålen finns det anledning att fundera över maten innan det är akut. Att ändra vanor tar lång tid, säger Hedenus.

Forskarna har tittat på hur all mat vi äter påverkar klimatet. Produktion av nötkött sticker ut som den största källan till utsläpp, med 25 kilo koldioxid per kiloprodukt. Längre ned återfinns baljväxter med ett halvt kilo koldioxid.

– Om man ska prata om olika sorts kött och hur stora utsläppen blir kan man säga att om du byter från nötkött till fläsk så minskar du 80 procent. Så det är en stor skillnad mellan vad man väljer att äta, säger Hedenus.

Att definiera exakt hur mycket vi måste ändra våra matvanor är omöjligt, anser Hedenus. Men ju mer vi jobbar på alla fronter för att minska utsläppen desto större chans är det att möta klimatmålen.

– Det är lite som en budget. Man får tänka att antingen så fortsätter jag att äta biff, men då kanske det inte finns utrymme för en Thailandsresa.

Natten mot måndagen släpps resultatet från FN:s klimatpanels senaste rapport.

Fakta:Fördubblade utsläpp 2070

Den globala uppvärmningen av haven och lägre atmosfär anses till största delen vara en effekt av människans utsläpp av växthusgaser.
Forskarna vid Chalmers har tittat på hur vår matproduktion påverkar klimatet. De har beräknat vår konsumtion i dag och i framtiden, förväntad befolkningsökning och hur mycket foder som krävs i olika delar av världen för att producera ett kilo kött. På så sätt har de försökt uppskatta hur mycket effektivare produktionen av mat kan bli i framtiden, ställt mot målet om maximalt två graders global uppvärmning.
Resultatet pekar på att utsläppen av lustgas från åkermarker och metan från djurhållningen kan fördubblas till 2070.
År 2050 uppskattas nöt-och lammkött stå för hälften av de globala utsläppen. Ost och andra mjölkprodukter beräknas orsaka drygt en fjärdedel av jordbrukets totala utsläpp.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.