Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mörker gör oss mer kreativa

Dämpad belysning främjar kreativiteten, medan ljusa platser är bra för det logiska tänkandet.
Dämpad belysning främjar kreativiteten, medan ljusa platser är bra för det logiska tänkandet. Foto: Alamy

Förbanna inte höstmörkret – skapa i stället. En ny studie visar att vi blir mer kreativa med dämpad belysning. Samtidigt ökar förmågan att tänka logiskt med alla lampor tända.

Vikten av att ha bra belysning vid arbetsbordet är väl känd, men nu visar en tysk studie av Anna Steidle och Lioba Werth vid universiteten i Stuttgart och Hohenheim att människan blir mer kreativ om man dämpar ljuset.

I sex olika tester fick deltagare lösa uppgifter i tre olika ljussättningar: ljust, dämpat och standardbelysning. Där upptäckte forskarna att deltagarna blev mer ohämmade i ett mörkt rum, och att det främjade kreativiteten.

Ljusa platser framkallade motsatsen – det fick dem att känna sig mer hämmade. Självmedvetna personer hade dessutom svårare att släppa loss sin kreativitet, även när belysningen var dämpad.

Resultatet kan få betydelse för hur en arbetsplats ska utformas och forskarna föreslår att det ska kunna varieras efter vilken typ av syssla den anställde har. Dämpa belysningen när det ska brainstormas, och vrida upp när det krävs logiskt och analytiskt tänkande.

Bankanställda bör således kräva en extralampa över skrivbordet, medan författare gör bäst i att släcka för att undvika skrivkramp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.