Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mossa kan rena dricksvatten från arsenik

En vattenlevande mossa vid namn Warnstorfia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland. 

Det är forskare vid Stockholms universitet som ligger bakom upptäckten. Mossan kan göra vatten med arsenik drickbart efter bara en timme. Oftast brukar det ta betydligt längre tid att få ned nivåerna av arsenik i vatten.

Forskarna menar att det här är ett miljövänligt sätt att rena vatten från arsenik. Ett tänkbart scenario är att till exempel odla mossan i bäckar och andra vattendrag med hög arsenikhalt.

– Vi tror att mossan kommer att kunna användas i större skala i framtiden, säger Arifin Sandhi, forskningsassistent i studien, till SVT.

Framförallt kan metoden bli användbar i gruvområden i norra Sverige där vattnet blivit förorenat av arsenik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.