Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Motion lika effektivt som medicin

Motion kan vara ett fullgott alternativ till medicin mot hjärtsjukdomar och stroke, visar en ny studie från Storbritannien.

Nära 340.000 patienter har undersökts i de 305 försök som nu sammanställts till en rapport i British Medical Journal.

Resultaten visar att fysisk aktivitet är lika effektivt som vissa hjärtmediciner, och bättre än mediciner mot stroke. Motion borde därför vara en del av läkarens ordination, menar forskarna bakom studien, skriver BBC.

Experter betonar dock att patienter inte bör strunta i medicinen till förmån för motion, utan att de två bör komplettera varandra.

– Mediciner är en väldigt viktig del av behandlingen av många hjärtproblem, och personer med utskrivna mediciner ska fortsätta ta sina piller, säger Amy Thompson, hjärtsköterska vid Brittiska hjärtfonden, till BBC.

I försöken som ligger till grund för studien, undersöktes olika sätt att hantera hjärtsjukdomar, stroke, rehabilitering och förstadier till diabetes. I stort visade resultaten att motion var lika effektivt som medicin, med två undantag.

Så kallad diuretika, eller vätskedrivande medel, var mest effektivt på patienter med hjärtsvikt, medan motion överträffade medicin mot stroke när forskarna mätte förväntad livslängd.

Endast en av tre britter får i dag tillräckligt mycket motion, samtidigt som läkemedel skrivs ut i allt högre grad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.