Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Mycket snabbmat kan orsaka infertilitet

Foto: Henrik Holmberg / TT

Kvinnor som undviker frukt eller äter mycket snabbmat har svårare att bli gravida jämfört med dem som äter mer hälsosamt. Det visar en studie av australiska forskare.

Studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Human Reproduction, baseras på intervjuer med 5 598 gravida kvinnor under sina första besök hos barnmorskan. Samtliga kvinnor – alla från Storbritannien, Irland, Australien eller Nya Zeeland – var gravida för första gången, skriver The Independent.

Enligt 8 procent av paren hade det tagit längre än ett år att bli gravida, och de klassificerades därför som infertila, medan 39 procent blivit gravida inom en månad. Enligt studien fanns ett tydligt samband med kvinnornas matvanor.

För dem som åt färre än tre frukter i månaden hade det tagit 50 procent längre tid att bli med barn – ett resultat som går på tvärs med myten om att frukt skulle hämma fertiliteten.

”Som fertilitetsdietist ser jag att allt fler kvinnor felaktigt tror att de borde undvika frukt”, säger Melanie McGrice, som varit involverad i undersökningen, enligt The Independent.

”Men studien visar att konsumtion av frukt inte bara är säkert, utan också fördelaktigt för de flesta kvinnor som vill optimera sin fertilitet.”

Intaget av snabbmat visade sig ha en tydlig negativ effekt. De som sällan åt snabbmat blev gravida en månad tidigare än genomsnittet hos de kvinnor som åt snabbmat fyra gånger i veckan eller oftare.

När föräldrar blir allt äldre är det nu ett av sex par som kämpar med att bli gravida, varnar forskarna som tror att nyckeln kan vara att hålla en hälsosam vikt och diet.

”Resultaten visar att en hälsosam diet som inkluderar frukt och som minimerar konsumtionen av snabbmat ökar fertiliteten och reducerar tiden som det tar att bli gravid”, kommenterar Claire Roberts, professor vid Adelaides universitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.