Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nar-tro-vager-tyngre-an-vetenskapen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

När tro väger tyngre än vetenskapen

I veckan gick Smittskyddsinstitutet ut och varnade gravida kvinnor för att vistas i Järna. Bakgrunden är att minst 32 personer har drabbats av röda hund.

Det är ingen tillfällighet att en sådan epidemi grasserar just i Järna. Denna ort är nämligen centrum för Sveriges antroposofiska rörelse och många barn får inte delta i det allmänna vaccinationsprogrammet på grund av föräldrarnas över­tygelse.

Röda hund är oftast en harmlös barnsjukdom. Men om den drabbar gravida kvinnor är den inte så harmlös. Då är det stor risk för missfall och allvarliga fosterskador.
Detta faktum är lätt att glömma bort, eftersom vaccinations­programmet i Sverige har varit så framgångsrikt och inga barn har drabbats av sådana fosterskador på flera decennier.

Anti-vaccinrörelsen är ett exempel på krafter som försöker misstänkliggöra forskning och befintlig kunskap. Scientologerna och deras kampanj mot psykiatrin är en annan. Klimatförnekarna är en tredje.

Det finns många olika skäl att inte vilja ta till sig fakta i frågor som vaccin eller klimat. Till exempel religiös övertygelse, motstånd mot ett alltför materiellt och teknokratiskt samhälle, eller tvärtom en övertro på den teknologi som gjorde 1900-talet så materiellt framgångsrikt.

Mot sådana övertygelser är det mycket svårt att argumentera. Å ena sidan känslor, som rädsla. Å andra sidan fakta. Men nästan aldrig helt svarta eller vita fakta, utan olika grader av sanno­likhet.

Vaccin till exempel är verkligen ingen svartvit historia. Det är sant att ett antal barn verkar ha drabbats av narkolepsi till följd av vaccinet Pandemrix mot svin­influensa. I veckan visade en kanadensisk undersökning också att några få personer över 55 år verkar ha drabbats av den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom till följd av samma vaccin.

Men de kanadensiska forskarna uppskattar ändå att fördelarna med vaccinet väger tyngre än dess nackdelar, med tanke på hur många som har räddats från sjukhusvistelse och död. Samtidigt visar en jättestor dansk undersökning att vaccinet mot svininfluensa inte verkar ha orsakat några som helst fosterskador. Båda studierna publicerades i amerikanska läkarförbundets tidskrift Jama.

Vaccin har sina risker, men det har sannerligen sjukdomar också, och det gäller att ärligt väga för­delar och nackdelar.

Att Sverige och världen har blivit varmare de senaste decennierna kan ingen hederlig människa förneka längre. Och man måste vara mycket hårdnackad för att inte medge sambandet mellan uppvärmningen och människans utsläpp av växthusgaser.

En svårare och mer aktuell fråga är i vilken utsträckning klimatförändringar ligger bakom extrema väderhändelser.

I Sverige har vattnet sköljt fram över Småland och Dalarna de senaste dagarna.

Långt mycket värre översvämningar har drabbat Bangladesh, Ryssland och Japan. I USA har värmerekorden avlöst varandra.

I fredags kom en rapport från SMHI som visade att kraftiga skyfall verkligen har blivit vanligare i Sverige sedan 1970-talet.

Detta är just vad klimatmodellerna förutser: I framtiden kommer både extrem torka och extrema skyfall att inträffa oftare i takt med att världen blir varmare.

Problemet är att det knappast går att knyta en enskild väderhändelse till ett förändrat klimat.

Man måste ju också räkna med naturliga variationer och annan mänsklig påverkan, som bebyggelse.

En ny klimatrapport i veckan från instituten NOAA i USA och Met­office i Storbritannien sätter denna osäkerhet i ett större perspektiv. Där framgår än tydligare hur extrema väderhändelser har blivit vanligare – i vissa fall sextio gånger mer sannolika – jämfört med för femtio år sedan.

Räkna alltså med fler svåra översvämningar i framtiden. Det är en fråga om risk och sannolikhet, men inte desto mindre värt att ta på största allvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.