Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nasa återvänder inte till månen

Drömmen om en amerikansk bas på månen ser ut att bara bli en dröm. När president Barack Obama i nästa vecka lägger fram sin budget finns det inga pengar till ett nytt amerikanskt månprogram.

Senast en amerikansk astronaut satte sin fot på månen var den 11 december 1972 när befälhavaren på Apollo 17 Eugene Cernan klev in i månlandaren ”Challenger” innan den lyfte mot jorden. Sedan dess har Nasa planerat för en återkomst.

Men nu ser drömmen ut att gå i kras. Enligt tidningen Orlando Sentinel kommer Nasa att få 5,9 miljarder dollar extra över fem år, främst för att förlänga livet på den Internationella rymdstationen ”ISS” och för att låta privata företag bygga de farkoster som ska ersätta rymdskytteln.

De astronauter som ska upp till ”ISS” kommer när rymdskytteln tas ur drift under 2010 att skickas upp med hjälp av ryska Sojuz-farkoster men också, hoppas Nasa, med farkoster byggda av privata företag.

En källa i Vita huset bekräftar för Fox News att budgeten inte innehåller några pengar för det bemannade rymdprogrammet ”Constellation” där en färd till månen ingår. Istället går pengarna till satelliter som ska övervaka klimatförändringar och andra så kallade jordresursprojekt.

I den förändrade satsningen ingår också planer på att i framtiden kunna utforska asteroiderna, himlakroppar som ligger i banor runt solen mellan mars och Jupiter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.