Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nasa drömmer om att printa pizza

Så här spänstig blir av allt att döma inte rymdpizzan.
Så här spänstig blir av allt att döma inte rymdpizzan. Foto: Marco Vasini / Scanpix
Hungrig ute i världsalltet? Tryck bara "ctrl P" för pizza. Det hoppas Nasa ska bli nästa steg inom rymdgastronomin. Ett företag i Texas ska ta fram en 3D-skrivare för mat.

De plötsligt så omtalade 3D-skrivarna lämnar uppenbart USA:s rymdstyrelse ingen ro. I stället för plast borde skrivarna kunna spruta ut mat, tänker sig Nasa, och ger därför företaget SMRC i Texas 125.000 dollar för att utveckla tekniken, rapporterar medier i USA.

Målet är att kunna printa pizza. Platt och uppbyggd av lager ses den som den perfekta maträtten för utskrift. Idén uppges ha dykt upp när SMRC:s ingenjörer provade att låta 3D-skrivare göra chokladbitar.

Receptet låter inte som något för gourmeter; olika typer av näringsrika pulver blandas under tryck med vatten och oljor, och ut kommer något som i bästa fall påminner om en pizza.

Men den som vill till främmande planeter får kanske hålla till godo. Nasas talesman David Steitz förklarar för The Washington Post att den mat astronauter har tillgång till i dag "inte är bra nog under den femåriga hållbarhetstid som krävs för resor till Mars och andra långväga uppdrag".

SMRC har ett halvår på sig för en så kallad förstudie. Om projektet sedan anses trovärdigt väntas det ta två år att ta fram prototyper.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.