Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nobelprisad uppfinning kan hota ekosystemet

LED-lampor stod i rampljuset på tisdagen då upphovsmännen till dem prisades med Nobelpriset i fysik. De är miljövänligare och effektivare än glödlampor – men ny forskning visar att de kan utsätta insekter för faror och därmed rubba ekosystemet.

Många insekter attraheras som bekant av ljus. För att undersöka skillnaden i attraktionskraft mellan glödlampor och LED-lampor lät nyzeeländska vetenskapsmän gillra fällor intill ljuskällor av vardera slaget.

Undersökningen visar att så mycket som 48 procent fler insekter fångades vid LED-lamporna. Malar och flugor var vanligast, enligt studien som publicerades på tisdagen i Egological Applications.

Forskarna påpekar att belysning om natten fortsätter bli allt vanligare. Om insekter i större utsträckning frångår sina naturliga rörelsemönster riskerar de att utsätta sig för onödigt stora hot från fiender.

Ett specifikt hot är ljus vid hamnar dit insekter kan lockas till fartyg som för dem till främmande habitat där de blir invasiva arter. I förlängningen, menar forskarna, kan de nattliga ljusföroreningarna rubba näringsväven och få negativa konsekvenser på hela ekosystemet.

I studien spekuleras det om problemet kan kringgås med filter eller olika kombinationer av röda, gröna och blå LED-lampor. Men det kan höja både kostnaden och energiförbrukningen.

Japanska Isamu Akasaki och Hiroshi Amano fick tillsammans med amerikanske Shuji Nakamura 2014 års Nobelpris i fysik för att ha utvecklat den blå lysdioden, LED-lampan, som kan skapa vitt ljus på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.