Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 05:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nobelpriset-forsatte-ben-feringa-i-ett-exciterat-tillstand/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Nobelpriset försatte Ben Feringa i ett exciterat tillstånd

00:32. Bernard Feringa tilldelas Nobelpriset i kemi för att han byggt världens första molekylmotor. Se hur motorerna får en glasstav att rotera.

På familjens bondgård blev han fascinerad av naturens skönhet och ville förstå allt. Som student drömde han om att skapa egna världar av nya molekyler. Nu är Bernard Feringa i Stockholm för att ta emot Nobelpriset i kemi för att ha byggt världens första molekylmotor.

– Om du inte kan leva med osäkerhet: bli inte forskare. Om du inte kan hantera frustration: bli inte forskare. Men som forskare måste du också ha riktigt roligt, säger Bernard Feringa.

På lördag får han årets Nobelpris i kemi tillsammans med Jean-Pierre Sauvage och Fraser Stoddart. De senaste veckorna beskriver han som en berg-och-dal-bana.

Läs även: Santos: Fredspriset gav mig en knuff framåt just vid rätt tillfälle

– Det är helt okej att åka berg-och-dal-bana två gånger i rad med sina barn, men nu har det pågått i sex, sju veckor. Jag lever i ett exciterat tillstånd, som vi kemister säger.

När han fick telefonsamtalet från Nobelkommittén på förmiddagen den 5 oktober satt han på sitt kontor och var mitt inne i en djup diskussion om ett besvärligt vetenskapligt problem med en av sina doktorander.

– Jag blev så förvånad att jag inte visste vad jag skulle säga. Nobelkommitténs ordförande fick till slut fråga: ”Doktor Feringa, är ni kvar?”, säger han.

Egentligen skulle han inte alls ha varit på plats på universitetet i Groningen i Nederländerna, utan i München för att hålla föreläsningar. Men han hade skjutit upp resan några dagar eftersom hans dotter skulle presentera sin kandidatuppsats samma eftermiddag.

– Jag sa till min fru: jag missade hennes första steg. Nu vill jag vara med när hon får sin examen, säger Bernard Feringa.

På kvällen fick han komplimanger av sin fru för att han hade sett så bra ut på tv, med kavaj och allt.

– Kavajen hade jag tagit på mig på morgonen för min dotters examen. Men jag hann aldrig dit. Istället blev det en massa intervjuer och tv, säger han.

En annan gång då Bernard Feringa blev lika mållös som när Nobelkommittén ringde var en morgon när några av hans studenter kom in på hans kontor och bad honom följa med ut i labbet. Fem år tidigare hade han blivit först i världen om att bygga en roterande motor av en enda molekyl.

Nu hade studenterna skapat molekylmotorer i flytande kristall, samma material som till exempel används i bildskärmar i smarta mobiler. Ovanpå hade de lagt en glasstav, som snurrade runt, runt – driven av molekylmotorerna trots att den var 10.000 gånger större.

– Jag kunde inte säga någonting. Det var första gången någonsin jag med blotta ögat kunde se ett objekt som roterade utan att någon rörde det, säger Bernard Feringa.

Bernard Feringa växte upp på en bondgård i Nederländerna som näst äldst av tio barn. Han hade långa och stimulerande diskussioner med sin far när de arbetade tillsammans ute på fälten.

– Vi diskuterade hur saker kan växa, hur moln bildas, varför vatten rinner neråt och inte uppåt. Jag lärde mig att beundra naturens skönhet, och ville samtidigt förstå allt, säger han.

En gymnasielärare fick honom intresserad av naturvetenskap.

– Framför allt drogs jag till kemin för att få jobba med saker man kan se: vackra kristaller, färger, lukter. Och så ville jag bygga min egen värld, och skapa molekyler och material som naturen inte hade uppfunnit själv.

När han var student bjöd hans handledare Hans Wynberg ofta in världsledande kemister till universitetet, som studenterna fick träffa och prata med.

– Det var fantastiskt – som att vara en tolvårig fotbollsspelare som plötsligt får prata med Messi.

Alla Nobelpristagare får donera något till Nobelmuseet. Feringa skänker bland annat ett par små holländska träskor.

– Det är en symbol för mitt jobb som kemist, där jag måste kunna skilja på höger och vänster, och högerhänta och vänsterhänta molekyler, och det är svårt. Men ett barn i Nederländerna tar aldrig fel på höger och vänster träsko mer än en gång. Det gör så ont att gå att man aldrig gör om det, säger han.

Fakta:Bernard Feringa

Bernard Feringa är född 1951 i Nederländerna.

Han är verksam vid universitetet i Groningen i Nederländerna.

År 1999 lyckades han bygga en roterande molekylmotor. År 2011 byggde Feringa och hans forskargrupp en fyrhjulsdriven nanobil av en enda molekyl.

Bernard Feringa är i Stockholm med sin fru, tre döttrar, andra familjemedlemmar och kolleger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.