Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Nu kan hepatit C botas – men många får vänta

Nya effektiva läkemedel botar svårt sjuka personer med kronisk och tidigare obotlig hepatit C. Men medicinerna är dyra och landstingen prioriterar nu vilka bland de 50 000 smittade som får fri behandling och vilka som får vänta – om de inte betalar själva.

Omkring 50 000 personer i Sverige har kronisk hepatit C. Det är ett virus som kan orsaka en inflammation i levern, vilket på sikt kraftigt ökar risken för skrumplever, cancer och för tidig död.

De tidigare läkemedlen mot viruset var inte särskilt effektiva och gav mycket svåra biverkningar. Få blev därför botade av den ett år långa behandlingen.

Men nu kommer en ny generation läkemedel mot kronisk hepatit C. En som tar medicinerna – och blivit virusfri – är Hans Rosling, professor vid Karolinska institutet och en av världens främsta före­läsare inom internationell hälsa.

– Jag hade ungefär fem år kvar att leva. Nu får jag chansen att se mina barnbarn ta studenten, säger Hans Rosling.

I dag är han 65 år och har burit på smittan sedan tonåren då han fick problem med levern. Men läkarna upptäckte inflammationen i levern först när Hans Rosling behandlades för cancer när han var 30 år.

– Jag vet inte hur jag smittades. De enda sprutor jag har fått är vacciner, berättar han.

Flera tusen svenskar fick viruset genom blodtransfusioner i sjukvården, men sedan 1992 kontrolleras alla blodgivare. Varje år får omkring 2 000 personer diagnosen hepatit C.

Många vet inte hur de smittades, men de flesta är eller har varit narkotikamissbrukare som delar sprutor.

Hittills har två nya målinriktade läkemedel mot hepatit C godkänts i EU och Sverige – Sovaldi och Olysio. Det senare har tagits fram av svenska forskare. Ytterligare två mediciner kan finnas på marknaden senare i år, och fler är på gång.

De nya läkemedlen är effektiva, enkla att ta, ges under kort tid och ger inga biverkningar. Omkring 95 procent av de kroniskt sjuka blir botade på tre månader.

– Det är ett paradigmskifte på gång. Behandlingen är makalöst mycket bättre än de tidigare. Vi kan bota dem som var nästan obotbara, säger Ola Weiland, som är professor och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Men de nya läkemedlen är dyra. Tre månaders behandling med Sovaldi kostar 363 000 kronor och Olysio kostar 260 000 kronor. Oftast behövs en kombination av de båda pillren, vilket ger en kostnad på cirka 600 000 kronor. En del behöver ett halvårs medicinering till en kostnad av cirka 1,2 miljoner kronor.

Enligt uppskattningar kan närmare 30 000 infekterade bli aktuella för de nya läkemedlen. Att bota dem kostar 12–15 miljarder kronor med nuvarande läkemedelspriser –pengar som ska tas ur landstingens budgetar.

– Samhällsvinsten skulle bli stor. De botade slutar gå på kontroller, de slipper leversvikt, cancer och levertransplantation. Många får ett yrkesliv, i stället för ett sjukskrivningsliv. Och dessutom kan vi försöka stoppa epidemin. Men det här är en grupp som till stor del består av migranter och aktiva eller före detta missbrukare, och de saknar starka företrädare, säger Stephan Stenmark, som är smittskydds­läkare i Västerbottens läns landsting.

Sveriges Kommuner och landsting har en särskild arbetsgrupp – Nya läkemedelsterapier – som värderar nya läkemedel. Den uppmanar landstingen att betala för de nya medicinerna bara till de allra sjukaste i väntan på att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gjort en hälsoekonomisk utvärdering av läkemedlen.

Förhoppningen är att TLV:s rapport och konkurrensen på marknaden på sikt ska sänka priserna.

Stephan Stenmark försöker nu hitta de sjukaste i sitt patientregister.

– Vi har mer än 50 personer som behöver snar behandling, men vi har bara råd med 20. Vad som händer sedan vet jag inte. Som läkare blir jag frustrerad.

Förra året försämrades Hans Roslings hälsotillstånd, och ingen viss­te när de nya läkemedlen skulle finnas tillgängliga i Sverige. I januari reste han därför till Japan, där en av medicinerna redan var godkänd, han fick recept och betalade ur egen ficka.

– Medicinen säljs för halva priset i Japan, därför kunde jag betala själv. Nu är jag virusfri. I januari nästa år kan läkarna säga om jag är definitivt botad, säger han.

Hans Rosling menar att sjukvården står inför en svår situation.
– Alla får inte tillgång till fri behandling, trots att det står så i smittskyddslagen. Det kan bli som med provrörsbefruktning. De som har råd betalar själva. Läkemedelsföretagen säljer så dyrt de kan i rika länder, och för lägre priser i länder med sämre betalningsförmåga. Det här är en utveckling som politiker, patienter och läkare i Sverige inte är beredda på, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.