Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Nu startar bygget av Sveriges största kvantdator

En supraledande processor med tre kvantbitar.
En supraledande processor med tre kvantbitar. Other: Johan Bodell/Chalmers

En kvantdator på toppnivå i världen ska byggas på Chalmers, tack vare en mångmiljonsatsning på kvantteknologi.

Med hjälp av en donation på 600 miljoner kronor vill forskare vid Chalmers i Göteborg förverkliga drömmen om en kvantdator som räknar mycket snabbare än dagens bästa superdatorer.

– Vi räknar med att kunna bygga en dator som har 100 kvantbitar, säger Per Delsing, professor i kvantkomponentfysik vid Chalmers och programdirektör för satsningen.

Runt 50 forskare kommer att arbeta med projektet, som ska pågå i tio år.

Läs även: Linus Larsson: Kvantdatorerna kan vända upp och ner på allt

En kvantdator bygger på de märkliga fenomenen i kvantmekaniken, som att en partikel kan vara på flera olika ställen samtidigt, och att två partiklar kan ha något som liknar telepatisk kontakt med varandra.

– I en vanlig dator finns bitar som antingen har värdet noll eller ett. En kvantbit kan vara både noll och ett samtidigt.  Det gör att man kan representera väldigt många tal samtidigt, och får mycket större beräkningskraft, säger Per Delsing.

Med en stor fungerande kvantdator blir det möjligt att lösa helt nya problem.

– Inom läkemedelsindustrin finns det till exempel mycket att göra, som att skräddarsy läkemedel genom att kunna räkna ut exakt hur större molekyler fungerar istället för att behöva prova sig fram.

Per Delsings forskargrupp har arbetat med att tillverka enskilda kvantbitar i nästan 20 år. Men att koppla ihop 100 stycken till en fungerande dator är ett mycket ambitiöst mål. 

– De största kvantdatorer som fungerar i dag har 15 kvantbitar. Men det är inte bara antalet som är viktigt. Det handlar också om hur väl ihopkopplade de är, hur lång livstid de har och liknande, säger han. 

För att fungera måste kvantbitarna hållas vid riktigt låga temperaturer, mycket nära den absoluta nollpunkten på -273° Celsius, och skärmas av från omgivningen så att inget stör dem.

Att få datorn att fungera skulle vara ett stort steg.

– Vi kommer att ha någonting som gör något intressant, men vi kommer inte att kunna sälja kvantdatorer om tio år. Det är ingen kommersiell produkt vi bygger. Det är en demonstrator, säger Per Delsing.

Fakta:Kvantdatorer

I en vanlig dator lagras informationen i bitar som antingen har värdet ett eller noll.

En kvantbit använder fenomenen från kvantmekaniken, och kan ha både värdet ett och noll samtidigt. Den kan därför lagra mycket mer information.

En kvantdator med 300 kvantbitar skulle kunna representera fler värden än antalet partiklar i universum.

Satsningen är möjlig tack vare en på 600 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Källa: Chalmers

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.