Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ny behandling sänker blodfetter

Kolesterolet i blodet kan sänkas med 30 procent om den sedvanliga behandlingen med statiner kombineras med en ny läkemedelssubstans, enligt en studie vid Karolinska institutet.

Resultaten har nåtts i en klinisk prövning med 189 patienter under tre månader, ledd av Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid institutionen för medicin i Huddinge. De nya rönen publiceras i medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna visar att en sköldkörtelliknande substans, eprotirome, kan sänka blodkolesterol hos patienter som redan behandlas med statiner. Patienter som tilläggsbehandlades med den nya substansen sänkte sina nivåer av skadliga blodfetter med upp till 30 procent, jämfört med patienter som fick ett tillägg av placebo.

Enligt Bo Angelin kan läkemedlet hjälpa patienter som inte tål statiner, eller användas som komplement hos personer som inte svarar så bra på statiner. Prövningen behöver dock följas upp hos ett större antal patienter och under längre tid, för att undersöka om effekten och säkerheten blir densamma.

Eprotirome efterliknar sköldkörtelhormonets naturliga förmåga att stimulera kroppens nedbrytning av kolesterol och verkar bara i levern. Enligt forskarna har försöket inte visat på några allvarliga biverkningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.