Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ny karta över Vintergatan – kommer att revolutionera astronomin

Satelliten Gaia har skapat den första exakta kartan i tre dimensioner av fler än två miljoner stjärnor i Vintergatan. Den visar bland mycket annat att vår galax är större än vi trott.

På onsdagen presenterades resultaten från satelliten Gaias första fjorton månader i rymden: del ett av en mycket exakt tredimensionell karta av vår galax.

– Det här är ett enormt stort kliv framåt som verkligen kommer att revolutionera astronomin, sa Anthony Brown, astronom vid universitetet i Leiden i Nederländerna, på det europeiska rymdorganet Esas presskonferens.

Kartan som presenterades visar läge, rörelse och sammansättning för de två miljoner ljusstarkaste stjärnorna närmast solen. Gaia registrerar stjärnor som lyser en halv miljon gånger svagare än vad vi kan se med blotta ögat, med en upplösning som motsvarar att kunna urskilja ett mynt på månens yta från jorden. Det amerikanska rymdteleskopet Hubble kan ta lika tydliga bilder, men bara av delar av stjärnhimlen, medan Gaia fotograferar hela rymden i alla riktningar.

All astronomi är beroende av att veta stjärnornas läge, och när Gaia har varit uppe i fem år ska astronomerna få en karta över en miljard stjärnor i alla delar av Vintergatan.

– I framiden kommer alla rymdfarkoster som navigerar efter stjärnorna att ha Gaia-katalogen ombord så att de vet var de är och vad de ser, säger Timo Prusti på Esa.

Gaia har två teleskop riktade åt olika håll, och roterar långsamt runt sin egen axel – ett varv på sex timmar – för att svepa över hela stjärnhimlen. Satelliten samlar in enorma mängder data som ska skickas till jorden: 40 gigabytes om dagen.

– Kameran ombord tar ett mycket stort antal bilder som var och en visar en liten del av stjärnhimlen. Sedan får vi lägga det väldigt stora pusslet av bilderna för att få fram kartan, säger Lennart Lindegren, professor i astronomi vid Lunds universitet, som arbetat med Gaia ända sedan projektet började planeras för mer än tjugo år sedan.

Gaia har redan ändrat vår bild av universum. I nedre högra delen av bilden från Gaia syns två ljusa fläckar: Stora och Lilla magellanska molnet, två små galaxer som går i bana runt Vintergatan.

– Gaia har redan nu talat om för oss att Stora magellanska molnet är mycket större än vi trott. Samma sak gäller även för Vintergatan, säger Gisella Clementini vid det astronomiska observatoriet i Bologna.

Läs mer om Gaia och kartan på vetenskapssidan på söndag.

Esas satellit Gaias första bild av stjärnorna vi vår galax Vintergatan, och våra granngalaxer. Bilden bygger på mätningar Gaia gjort från juli 2014 till september 2015.

Så läser du kartan:

Ljusare delar av kartan är områden med många stjärnor och mörkare delar områden där Gaia sett färre stjärnor.

De flesta stjärnor i Vintergatan ligger i en cirka 1000 ljusår tjock skiva med en diameter på ungefär 100 000 ljusår. Skivan är det ljusa stråket som löper över hela bilden, och är särskilt ljus i mitten.

Mörka delar i stråket är områden där täta moln av gas och damm skymmer ljuset från stjärnorna.De två ljusa fläckarna i nedre högra hörnet är Stora och Lilla magellanska molnet, två små galaxer som snurrar runt Vintergatan.

Kurvorna och de mörka strecken är inte verkliga objekt på utan effekter av att Gaia ännu inte hunnit ta lika många bilder av hela stjärnhimlen. Strukturerna kommer successivt att försvinna när Gaia samlar in mer data. 

Fakta.Satelliten Gaia

Det europeiska rymdorganet Esas satellit Gaia sköts upp den 19 december 2013. Gaia har två teleskop och en högupplöst kamera. Kartan som presenterades på onsdagen bygger på data från mer än en miljard stjärnor, och innehåller exakt information om läge, storlek och rörelse för 2 057 050 stjärnor. Gaia ska vara uppe i fem år. Den slutliga stjärnkartan med detaljerad information om mer än en miljard stjärnor presenteras i början av 2020-talet.

Vintergatan är ungefär 13 miljarder år gammal och innehåller mer än hundra miljarder stjärnor.

Läs mer om satelliten Gaia och den tredimensionella kartan över Vintergatan på vetenskapssidan på söndag.

Källa: ESA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.