Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-medicin-kan-ge-enklare-ms-behandling/

VETENSKAP

Ny medicin kan ge enklare ms-behandling

Personer drabbade av sjukdomen multipel skleros kan förhoppningsvis se fram emot en betydligt enklare behandling om några år. En ny medicin som kan sväljas visar nu goda resultat i en första studie på patienter.

- Det här är den mest lovande ms-behandlingen som kan tas via munnen som vi har sett hittills, säger Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Dagens mest effektiva mediciner mot ms ges alla via injektioner eller i dropp på sjukhus. Och eftersom patienterna är relativt unga och behandlingen är livslång så är det en stor fördel om medicinen kan tas på ett enklare sätt.

- Patienterna står ut med injektioner och dropp under ett antal år, men till sist blir väldigt många trötta på det, säger Jan Hillert.

Multipel skleros drabbar främst människor i 20-40-årsåldern. Det är en så kallad autoimmun sjukdom vilket innebär att det är kroppens eget immunförsvar som orsakar sjukdomen. Vid ms attackerar vita blodkroppar nervcellerna i hjärnan och förstör dem så att nervsignalerna inte kommer fram. Hur kraftiga symtomen är för en enskild patient varierar över tiden i så kallade skov.

Det nya läkemedlet, som heter fingolimod, verkar enligt en helt ny princip. Läkemedlet stoppar de angripande vita blodkropparna från att ta sig ut i blodomloppet och därigenom kan de inte skada nervcellerna i hjärnan. Det handlar alltså om att bromsa sjukdomsförloppet och inte om att bota sjukdomen.

Det nya medlet har testats under ett år på drygt 200 patienter i en liten undersökning, vilket gör att resultaten fortfarande är ganska osäkra. Sjukdomsaktiviteten minskade dock klart hos de behandlade och enligt Jan Hillert ser det hoppfullt ut.

- Behandlingen kunde förhindra hälften av skoven jämfört med de som fick placebo. Det är bättre än många tidigare behandlingar, säger han.

Behandlingen orsakade dock fler biverkningar, främst övre luftvägsinfektioner. Undersökningen publiceras i torsdagens nummer av den vetenskapliga tidningen New England Journal of Medicine.

För att studera effekten på fler patienter under längre tid har en ny studie nyligen startat. Jan Hillert är en av de deltagande läkarna i den. Resultatet av den nya studien beräknas vara färdigt 2009 och först därefter kan behandlingen godkännas.

Länk till studien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt