Nu kan medelålders personer räkna ut sin risk att drabbas av demens om 20 år. Svenska och finska forskare har tagit fram en enkel metod som direkt ger svar på hur stor risken är.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 05:27
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-metod-for-att-bedoma-demensrisk/
Ny metod för att bedöma demensrisk
Svenska och finska forskare har tillsammans tagit fram ett sätt att räkna ut den framtida risken att drabbas av demens.
Genom att väga samman en mängd riskfaktorer har de kommit fram till ett enkelt test som visar om medelålders personer har en förhöjd risk att utveckla demens 20 år in i framtiden.
Undersökningen publiceras på torsdagen i den vetenskapliga tidskriften Lancet Neurology.
- Det här är ett helt nytt sätt att räkna ut sannolikheten att drabbas av demens senare i livet. Vi hoppas att läkarna kan använda denna metod för att hitta personer med hög risk och erbjuda dem förebyggande åtgärder, säger Miia Kivipelto, docent i neuroepidemiologi vid Karolinska institutet i Huddinge och universitetet i Kuopio i Finland och ansvarig för studien.
Testet gäller för personer mellan 39 och 64 år och visar sannolikheten att drabbas av demens inom 20 år.
- Vi hoppas också att det här kan göra riskfaktorer för demens lite mer hanterbara för vanliga människor. Man kan också se direkt hur mycket risken minskar om man tar bort en riskfaktor för demens, säger Miia Kivipelto.
Tidigare har läkarna bara använt sig av ålder och kön för att avgöra risken vilket har givit en mycket grov uppskattning. Med det nya testet inkluderar även utbildningsnivå, blodtryck, fetma, kolesterolnivå och motionsnivå vilket ger en säkrare bedömning.
Många av dessa riskfaktorer är också riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
- Ja, det verkar vara så att det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan, säger hon.
Testet är baserat på finska hälsoundersökningar från 1970-talet av cirka 1400 människor i 50-årsåldern.
Dessa personer har sedan följts upp 20 år senare och med hjälp av deras värden kopplat till om de drabbats demens eller inte har testet tagits fram.
Detta är första steget i processen att utveckla ett bra sätt att förutspå demenssjukdomen och testet kommer att utvecklas och förfinas.
Men Miia Kivipelto anser att det redan nu är så bra att det kan användas.
- Vi blev förvånade över hur väl det här testet kunde förutsäga risken. Det är helt i nivå med andra liknande test för hjärtinfarkt och diabetes som redan finns, säger hon.
- Men man måste komma ihåg att testet bara ger en uppfattning om sannolikheten att drabbas, det säger inte med säkerhet om någon kommer att drabbas eller inte. Men har man en hög risk kan man ju försöka påverka de faktorer som ökar risken, säger hon.