Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-rapport-ingen-riskfri-mangd-alkohol-under-graviditet/

Vetenskap

Ny rapport: Ingen riskfri mängd alkohol under graviditet

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

De senaste årens diskussion om alkohol under graviditeten har lett till en mer avslappnad syn på riskerna för fostret.

Men en ny svensk rapport slår fast att ingen nivå kan anses vara helt säker – även om risken fortfarande är låg.

För många är det självklart att undvika alkohol under graviditeten, men många undrar om det finns en säker nivå. I en ny rapport har forskare sammanställt både svensk och internationell forskning om effekterna av alkohol under graviditet och amning.

Det är känt att alkohol är fosterskadande. En av de mest kända skadorna är fetalt alkoholsyndrom, vilket bland annat innebär speciella ansiktsdrag, uppmärksamhetsstörningar, minnesproblem, hyperaktivitet och andra kognitiva störningar samt störningar på centrala nervsystemet. Det uppskattas att det föds mellan 100–300 barn med fetalt alkoholsyndrom i Sverige varje år. Fetalt alkoholsyndrom är främst förknippat med hög alkoholkonsumtion under graviditeten.

– Det finns också mildare former som inte alls är lika lätta att diagnostisera. Vi vet inte hur vanligt det är, men man tror att det handlar om sju till åtta per tusen födda i Sverige. Det är inget litet problem, säger Frida Dangardt, docent och specialistläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av författarna till rapporten.

I rapporten resonerar forskarna att det är rimligt att argumentera utifrån en försiktighetsprincip också när det gäller alkohol. Till exempel rekommenderas kvinnor att undvika vissa livsmedel även om risken för att skada fostret är lågt.

Vi kan inte säga vad som är en säker nivå. Vad folk väljer att göra med den informationen är upp till var och en

Om det finns en säker nivå av alkoholintag under graviditeten har diskuterats i Sverige de senaste åren. De studier som har gjorts på människor och djur har gett blandat resultat. Men när forskarna vägt samman studieresultat kan de inte säga att det finns en dos som skulle vara säker, inte heller när under graviditeten det skulle vara säkert att dricka alkohol.

– Vi måste säga att risken finns. Den är väldigt liten om man dricker lite alkohol, men den är inte obefintlig. Vi kan inte säga vad som är en säker nivå. Vad folk väljer att göra med den informationen är upp till var och en. Men man måste få rätt information för att kunna fatta ett informerat beslut som förälder, säger Frida Dangardt.

Det handlar inte om att ge kvinnor ångest om de har druckit några glas alkohol innan de vetat om att de varit gravida.

– Om man planerar att bli gravid är det bra att undvika att dricka alkohol eller att dricka inom riktlinjerna för lågdoskonsumtion, då minskar riskerna för att fostret ska skadas. Det finns alltid en liten risk, men små doser alkohol innan man vet att man är gravid är ingenting som skulle förorsaka en rekommendation om abort, säger Frida Dangardt.

Rapporten nämner att det också finns risker om pappan dricker alkohol, samt att det kan vara lättare för den gravida att begränsa sitt alkoholintag om också pappan gör det, särskilt i par med hög alkoholkonsumtion.

– Vi skriver att det är ett gemensamt ansvar, säger hon.

Frida Dangardt, en av forskarna bakom rapporten.
Frida Dangardt, en av forskarna bakom rapporten. Foto: Johan Wingborg

Även forskningsläget kring alkohol under amning tas upp i rapporten. Där saknas mycket kunskap, särskilt om vad som är en säker nivå, även om barnens sömnmönster och mängden de äter kan påverkas också av låga doser alkohol i bröstmjölk. Utifrån en försiktighetsprincip är det säkrast att avstå från alkohol under amningen, konstaterar forskarna. Men risken bedöms som låg om mamman dricker ett standardglas alkohol två timmar före amning.

Det här är den sjunde rapporten som forskargruppen gjort om alkohol. De studier som skulle ge starkast bevis, alltså att slumpvis utsätta gravida för alkohol för att se vilka effekter det får, anses vara oetiska och därför har forskarna vägt samman resultaten från svenska och internationella rapporter, forskningsöversikter och annan redan gjord forskning på både människor och djur.

Avsändare till rapporten är ett antal ideella organisationer som Svensk förening för allmänmedicin och Svensk sjuksköterskeförening, men också nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. 

– Vi är helt fristående och organisationerna har inte styrt innehållet. Vi är sex forskare från Sverige, USA, Kanada och Australien som tagit fram rapporten. De andra forskarna är delaktiga i arbetet med de nationella riktlinjerna för alkohol i sina länder, säger hon. 

Forskarna tycker att det behövs bättre kunskap, men också politiska åtgärder.

– Vi vet att det finns vissa alkoholpolitiska åtgärder som effektivt minskar riskkonsumtionen i befolkningen, inklusive de som är i fertil ålder. Dessa är att begränsa tillgängligheten, höja priset och minska marknadsföringen av alkohol. Det finns också studier som visar att man minskar förekomsten av fetalt alkoholsyndrom i samhället då, säger Frida Dangardt.