Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ny rapport: Många får hivdiagnos sent

Other: Beatrice Lundborg

Hivfallen fortsätter att öka i Europa visar en ny rapport. En anledning är att mer än hälften får sin diagnos sent.

– Detta tyder på bestående problem med tillgång till hiv-testning i många länder, säger Andrew Amato-Gauci vid ECDC.

Inför världsaidsdagen på fredag släpper Världshälsoorganisationen WHO:s Europaregion och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, en ny rapport om hivfall i Europa. Förra året fick 160.453 personer i WHO:s Europaregion en hiv-diagnos. Majoriteten rapporterades i öst, framför allt i Ryssland. Det är det högsta antalet fall för ett enskilt år. I EU- och EES-länder minskade fallen, men fortfarande fick 29.000 personer en hiv-diagnos under 2016. Högst andel fall hade Lettland, Estland och Malta. 

Detta är oroande, anser Andrew Amato-Gauci, programchef vid ECDC.

– Medan antalet hivinfektioner minskar globalt, har Europa en bestående hiv-epidemi med ökande antal fall i WHO:s Europaregion och endast mycket små förändringar under det senaste decenniet i EU och EES, säger han.

En av anledningarna till att antalet nya hivdiagnoser inte minskar är att många får sin diagnos sent. Enligt rapporten fick 51 procent sin diagnos när hivinfektionen redan påverkat immunförsvaret. Särskilt personer över 50 år riskerar en sen diagnos. Det ökar risken för att smittan sprids vidare, och kan dessutom leda till större hälsoproblem och risk för att utveckla aids. Två tredjedelar av alla nya aidsfall inträffade inom tre månader från hivdiagnos, visar rapporten, vilket tyder på att patienterna burit på infektionen under en längre period.

– Det kan bero på en låg medvetenhet om hiv och hur det smittar, vilket leder till missuppfattningar och dålig uppfattning om den egna risken att smittas. Att hiv ofta är symtomfri hjälper inte heller, säger Andrew Amato-Gauci.

Heterosexuella relationer var det vanligaste sättet att bli smittad i östra Europaregionen. I EU- och EES-länderna var det däremot vanligast med smitta hos män som har sex med män. Fler män än kvinnor diagnostiserades. 40 procent av dem som fick en hiv-diagnos under 2016 kom från ett annat land än det de diagnostiserades i. I Sverige stod de för 80 procent av alla nya fall av hiv.

Även om regionerna har olika utmaningar uppmanar ECDC och WHO alla länder i Europa att fokusera på prevention, utökad testning och snabb behandling till redan infekterade för att vända trenden.

– Vi tror att vi har tillräcklig kunskap och verktyg för att stoppa hivepidemin i Europa, men vi använder dem inte ordentligt. Effektiva interventioner – från återkommande testning av riskgrupper och omedelbar behandling efter diagnos till användning av kondomer och förebyggande behandling för att bara nämna några - används inte i tillräckligt hög grad i många europeiska länder, säger Andrew Amato-Gauci.

Särskilt vårdpersonal kan hjälpa för att minska antalet fall genom att diskutera sexuella risker och rutinmässigt erbjuda hivtest till vissa personer och för vissa indikationer, menar han. 

– På så sätt hjälper de till att normalisera hivtestning istället för att det ska vara något exceptionellt test.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.