Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-blommor-inom-samma-art-doftar-olika-pa-olika-platser/

Vetenskap

Ny studie: Blommor inom samma art doftar olika på olika platser

Den här lilla blomman, lithophragma, doftar olika beroende på vilken fjäril som pollinerar den. Foto: Magne Friberg

I en ny studie har forskare upptäckt att blommor av samma art kan dofta helt olika trots att de växer bara någon mil ifrån varandra. 

– Det är en väldigt spännande upptäckt som ökar förståelsen för hur ny biologisk mångfald uppstår, säger Magne Friberg, lektor vid Lunds Universitet. 

Rätta artikel

För att göra skillnad på variationerna inom samma art har forskarna namngett de olika populationerna efter vad de doftar. En population doftar som tallskog, en annan som  tuggummit Jenka och ytterligare en annan stark parfym. 

Upptäckten bidrar med nya pusselbitar för att kunna bevara arter och mindre populationer när livsmiljön snabbt förändras. Studien visar att det inte bara är att flytta på en art när den riskerar att dö ut eftersom den med stor sannolikhet inte kommer att trivas i en annan miljö. 

– Blommornas doftskillnader är genetiska och beror inte på faktorer som fuktighetsgrad, jordtyp eller näringsnivå. Det vet vi eftersom skillnaderna i doft finns kvar när man plockar dem till ett gemensamt växthus och låter dem vara tillsammans, säger Magne Friberg. 

Tillsammans med forskare vid universitet i Kalifornien och Sao Paulo samt Cornell University har Magne Friberg under åtta år studerat blomdoften i 94 populationer av växtsläktet Lithophragma på den amerikanska västkusten. 

Läs mer: Klimatförändringen stort hot mot djur och växter 

Att blommorna har olika dofter och trivs i olika miljöer trots att de är av samma art beror på fjärilarna som pollinerar. 

– Växterna och fjärilarna har utvecklats tillsammans över lång tid. Evolutionen har lett fram till att blommorna utvecklat en unik doft inom ett litet område, och att fjärilarna inom samma område i sin tur utvecklats till lokala specialister som attraheras av den specifika doften där. Andra blomdofter känner de inte igen.

Genom forskningen har ett hot mot fjärilarna upptäckts. De är helt beroende av att hitta fram till blomman som de specialiserat sig på. De parar sig på blomman, dricker dess nektar och lägger ägg i blommorna. Hittar fjärilarna inte blomman dör de.

– Varför det är så ska vi givetvis titta vidare på men efter åtta års studier var vi tvungna att redovisa något resultat innan vi kunde gå vidare, säger Magne Friberg och fortsätter:

– Som evolutionsbiolog blir jag ju väldigt nyfiken och undrar varför det är så, varför har de små fjärilarna särskilda preferenser? Som människor tänker vi ju väldigt visuellt i form av färg och form men insekterna lever i en kemisk värld där doft är mycket viktigare. Det ska bli kul att få titta in i den världen. 

Om den stora variationen inom arten bara gäller för den växt som forskarna tittat på i den här studien vet de inte ännu men det är något de kommer undersöka. 

– Nu kommer vi att börja titta på svenska och europeiska växter. Vi vet redan att vissa arter alltid doftar likadant medan det hos andra kan finnas skillnader i hur och när de släpper ut sin doft.  

Läs mer: Världens äldsta växter upptäckta