Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ny studie: Högt blodtryck hos mamman leder till mindre barn

Foto: Alamy

Barnets storlek påverkas av den gravida kvinnans vikt, blodsockernivå och blodtryck. Det visar data från över 30.000 kvinnor och deras barn, i en stor internationell studie som publiceras i dag.

Att överviktiga kvinnor och kvinnor som lider av graviditetsdiabetes har en tendens att föda större barn, är känt sedan länge. Däremot har det hittills varit oklart om barnets storlek orsakats av dessa egenskaper hos modern och vilka faktorer som är av betydelse vid en koppling mellan moderns och barnets storlek.

I en stor internationell studie som leds av universiteten i Exeter och Bristol, med stöd av Sahlgrenska akademien, har forskare nu kunnat slå fast att övervikt och höga glukosnivåer hos gravida får till följd att barnens födelsevikt är högre, medan ett högt blodtryck hos modern orsakar motsatt effekt.

De mödrar med högre blodsockernivå tenderar också att föda större barn, även i de fall där deras nivåer inte räknas som ohälsosamma, skriver forskarna i studien som publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften JAMA.

Moderns blodfetter är däremot inte avgörande för barnets födelsevikt, ett resultat som går emot vissa tidigare studier.

– En väldigt hög eller väldigt låg födelsevikt kan innebära en hälsorisk för det nyfödda barnet. Högre och lägre födelsevikt kopplas också till sjukdomar som typ 2 diabetes senare i livet. Vetskap om vilka egenskaper hos modern som påverkar barnets födelsevikt kan på sikt hjälpa oss att minska antalet barn som föds för stora eller för små, säger Rachel Freathy, forskare vid universitetet i Exeter och en av personerna som lett studien.

Forskarna har använt data från över 30.000 friska kvinnor och deras barn, i 18 olika studier. Samtliga kvinnor kom från Europa och bodde i Europa, Amerika eller Australien. Barnen i studien är födda mellan 1929 och 2013.

Fetma brukar ofta förknippas med högre blodtryck, men fyndet att högre blodtryck ledde till mindre barn, tyder på att det finns komplicerade faktorer som påverkar tillväxten i livmodern.

– Det är genom samverkan med en stor grupp av forskare som vi har lyckats göra det här mycket betydelsefulla projektet. Nästa fråga som kommer att belysas är hur moderns vikt, blodsockernivå och blodtryck och dess effekt på barnets födelsevikt påverkar barnet senare i livet, säger Bo Jacobsson vid Sahlgrenska akademien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.