Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-kyla-tycks-oka-risken-for-hjartinfarkt/

Vetenskap

Ny studie: Kyla tycks öka risken för hjärtinfarkt

Foto: Nicklas Thegerström

Enligt en ny svensk studie finns ett tydligt samband mellan kyla och hjärtinfarkt. ”I kallt väder drar blodkärlen i huden ihop sig och hjärtat blir högre belastat”, säger kardiologen David Erlinge, en av forskarna bakom studien.

Anders Bolling
Rätta artikel

I en ny vetenskaplig studie av sambandet mellan väder och hjärtinfarkt har alla 274.000 registrerade hjärtinfarkter i Sverige mellan 1998 och 2013 undersökts.

Antalet hjärtinfarkter visade sig vara 14 procent större vid en temperatur på 0 grader än vid en temperatur på 20 grader.

Sedan länge vet man att livsstilsfaktorer som rökning, stillasittande och onyttig kost ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men det tar 20–30 år att utveckla det plack i blodkärlen som orsakar hjärtinfarkt.

– Så vad är det som gör att placket spricker när det spricker? Vi blev intresserade av yttre faktorer, säger David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

– Vi kunde matcha väderdata med hjärtinfarkterna dag för dag. När vi tittade på vad som hade betydelse var det framför allt låg temperatur.

Läs mer: Extrem kyla beror på svag polarvirvel

Även stark vind, lågt lufttryck och få soltimmar hade viss betydelse, men inte lika stor.

– En del andra väderfaktorer som regn eller luftfuktighet hade ingen betydelse. Inte snö heller, utom i Norrland, där det fanns ett visst samband.

Varför kyla verkar sätta i gång processen vet man inte säkert, men det finns teorier.

– När man är i kallt väder drar blodkärlen i huden ihop sig och det skapas ett större motstånd i hjärtat, som blir högre belastat. Det kan få placket att spricka, säger David Erlinge.

Kyligt väder har förmodligen betydelse även för andra hjärtåkommor, tror han.

– Att hjärtat får arbeta mot högre tryck kan säkert påverka arytmier. I nästa studie ska vi samköra väderdata med registret för plötslig död, som ofta orsakas av en arytmi, hjärtflimmer.

Eftersom en aktiv livsstil minskar risken för hjärt-kärlsjukdom vill inte forskarna dra slutsatsen att man ska sitta inne när det är kallt. Det vill inte heller Hjärt-Lungfonden, som finansierat studien.

– Den enda uppmaning vi vill ge människor med anledning av den här studien är att personer med hög risk för hjärtinfarkt bör klä sig ordentligt och eventuellt undvika ansträngning utomhus vid låga temperaturer, säger Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Hon efterlyser också fortsatt forskning för att få mer kunskap om orsakerna.

Läs mer: Minst sex dödsfall kopplade till extremkylan i USA

En studie publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet 2015 går igenom sambandet mellan dödlighet och utomhustemperatur i 13 länder, däribland Sverige. Andelen dödsfall som kan kopplas till kyla är där 15 gånger högre än andelen dödsfall som kan kopplas till värme.

Även i den studien anges hjärt- och kärlproblem som en huvudorsak till överdödligheten.

– Ja, studierna stöder ju varandra. Det unika med vår studie är att vi har så detaljerade data, säger David Erlinge.

Forskning på kopplingen mellan temperatur och hälsa fokuserar i dag snarare på vad som händer när det blir varmare.

– Man vill ju inte säga att växthuseffekten är bra för hälsan, säger Erlinge.

– Men jag tror att vi människor är byggda för att leva i en jämn temperatur på runt 28 grader. Det är nog vad i är inställda för.

Läs mer: Därför slutar mobilen fungera när det är kallt