Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-massplantering-kan-ta-bort-20-ars-klimatutslapp/

Vetenskap

Ny studie: Massplantering kan ta upp 20 års klimatutsläpp

Sedan den mänskliga civilisationens början beräknas 46 procent av alla träd ha huggits ner. Foto: Heiko Junge/TT

Det går att plantera ny skog i världen på en yta stor som USA utan att jordbruk eller städer påverkas. De nya träden skulle ta upp koldioxid motsvarande 20 år av utsläpp, enligt en ny vetenskaplig studie.

Skogsskövling är en av de värsta klimatbovarna. På motsvarande sätt kan skogstillväxt dämpa tillförseln av växthusgaser till atmosfären. Gröna växter tar upp koldioxid.

Men det råder oenighet om hur stor den effekten är. Skogsentusiasterna bland forskarna tror att massplantering av träd kan bli ett huvudspår i försöken att dämpa den globala uppvärmningen. Andra forskare är mer försiktiga.

I fjolårets specialrapport om hur vi ska kunna klara maximalt 1,5 graders uppvärmning rekommenderar FN:s klimatpanel att tio miljoner kvadratkilometer ny skog planteras.

Nu har en grupp ekologer vid ett tekniskt universitet i Zürich undersökt om en sådan omfattande nyplantering är möjlig, och svaret är ja:

Vi skulle kunna beskoga ytterligare 9 miljoner kvadratkilometer, en yta motsvarande USA, utan att befintlig åkermark eller bebyggelse påverkas, framgår av deras studie, som publicerats i tidskriften Science.

Forskargruppen har studerat 80.000 satellitfoton över världens skogar och kategoriserat landytan efter tio olika jordmåns- och klimattyper. På så vis har de kunnat komma fram till vilka områden som vore lämpliga för skogsplantering. Efter att ha dragit bort redan befintlig skog samt ytor som är upptagna av jordbruk eller städer har de fått fram sin siffra.

Studien drar också slutsatser om hur stor klimateffekten skulle bli, som ger skogsentusiasterna stöd: De nya träden skulle kunna fånga upp 205 miljarder ton koldioxid ur atmosfären de kommande decennierna.

Det motsvarar två tredjedelar av den mängd vi släppt ut från 1800-talet fram till i dag, eller tjugo nutida årsutsläpp.

– Effekten av en global återplantering av skog ligger långt, långt över vad någon av de andra klimatåtgärder som listas i dag kan åstadkomma, sade Thomas Crowther, en av forskarna bakom studien, till DN i våras.

Att plantera fler träd har också andra fördelar än att hjälpa klimatet, som att öka artrikedomen och att hindra erosion.

Avverkningen av regnskog i bland annat Indonesien och Brasilien väcker mycket uppmärksamhet och oro. I Brasilien har avverkingstakten tilltagit igen under den nya presidenten Bolsonaro efter drygt tio år av dramatisk minskning.

Det är framför allt i Latinamerika och i Afrika söder om Sahara skogarna minskar. I andra delar av världen är det länge sedan skogsarealen krympte. I Nordamerika, Europa och Syd- och Ostasien, främst Kina, planteras mer skog än det huggs ner.

Sammantaget är 31 procent av jordens landyta skogklädd. Det är en nedgång från 32 procent 1990. Efter 2010 har den globala skogsytan bara minskat marginellt.

För mycket länge sedan skövlades dock enorma mängder skog i även Europa och Nordamerika. Sedan den mänskliga civilisationens början beräknas 46 procent av alla träd ha huggits ner.

Läs mer: Skogen – vårt bästa och mest okända vapen mot klimatförändringarna