Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Ny studie: Tafatta armrörelser avslöjar bluffande pokerspelare

Bluffar du i poker? Då kan dina motspelare komma på dig genom att studera sättet du rör dina armar på. Ansiktsuttrycket, som vi kanske tror kan vara avslöjande, är det inte. Allt enligt en studie genomförd vid ett USA-universitet.

Genom att låta collegestudenter studera tvåsekunders videoupptagninar av professionella spelares händer och armar under satsandet i spelet, visade sig studenterna vara bra på att pricka in vem som hade en bra hand och vem som inte hade det.

Det visade sig att den bluffandes hand- och armrörelser var tafatta, lite klumpiga. Spelaren med bra kort på handen lade däremot fram spelmarkerna på ett mjukt och avspänt sätt.

När försökspersonerna i stället fick studera videoupptagningar av spelarnas ansikten blev de korrekta bedömningarna av kortinnehavet klart färre, skriver tidskriften Science News.

Michael Slepian, doktorand i psykologi vid Tufts University i USA-delstaten Massachusetts, ledde studien.

Ingen av de 78 försökspersonerna var inbiten pokerspelare. Men de som spelade då och då visade sig vara bättre än övriga på att utifrån armrörelser läsa av starka och svaga kortinnehav.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.