Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-visar-billigt-lakemedel-minskar-risken-att-do-i-covid-19/

Vetenskap

Ny studie visar: Billigt läkemedel kan minska risken att dö i covid-19

Sedan 1960-talet används läkemedlet dexametason för en rad symtom, framför allt för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner.
Sedan 1960-talet används läkemedlet dexametason för en rad symtom, framför allt för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner. Foto: Bertrand Guay/AFP

Det billiga och brett tillgängliga läkemedlet dexametason kan minska dödligheten hos patienter som är sjuka i covid-19. Detta enligt en ny, ännu inte publicerad, studie från det stora brittiska Recovery-projektet, som undersöker huruvida en rad existerande läkemedel är effektiva mot covid-19.

Totalt 2.104 patienter fick i studien sex milligram dexametason dagligen under tio dagar. Utgången för dessa patienter jämfördes sedan med 4.321 patienter som fick ta del av enbart ”vanlig” vård. 

Enligt studien, som ännu inte är publicerad, minskade dödligheten hos patienter med covid-19 som vårdas med respirator med en tredjedel jämfört med patienter som inte får läkemedlet. Hos patienter som enbart fick syrgas minskade dödligheten med en femtedel. Läkemedlet visade inga effekter på dödligheten hos patienter som inte behövde andningshjälp. Utifrån detta skulle ett dödsfall hos åtta patienter som vårdas med respirator kunna förhindras och ett hos 25 patienter som vårdas med syrgas, enligt forskarna.  

”Dexametason är det första läkemedlet där man kunna påvisa en minskad dödlighet i covid-19. Effekten är tydlig och stor hos patienter som är sjuka nog för att behöva syrgas, så dexametason bör nu bli en standardbehandling för dessa patienter”, säger Peter Horby, som är en av forskarna som lett studien i ett pressmeddelande

Dexametason är som till exempel kortisol en så kallad glukokortikoid och syntetiserades första gången 1957. Sedan 1960-talet används läkemedlet för en rad symtom, framför allt för behandling av inflammationer och vissa allergiska reaktioner. 

Läkemedlet, som är generiskt, säljs i Sverige under flera namn. Eftersom läkemedlet är generiskt, relativt billigt och globalt tillgängligt, förväntar sig forskarna att läkemedlet kommer att ha stor effekt i fattigare länder med många covid-19-fall.

Storbritannien kommer omedelbart att börja använda läkemedlet för att behandla covid-19-patienter inom vården, meddelar hälsominister Matt Hancock i ett uttalande. Storbritannien har sedan tidigare börjat hamstra läkemedlet och har nu 200.000 doser att använda sig av.

”Eftersom vi i tidigt började se tecken på dexametasons potential började vi hamstra det i mars”, säger Hancock i uttalandet.

https://twitter.com/MattHancock/status/1272863009493389313?ref_src=twsrc%5Etfw

Projektet bakom studien, Recovery, leds av en forskargrupp från Oxford University och startade som en brittisk nationell klinisk randomiserad studie i mars. 

Syftet var att testa en rad olika potentiella läkemedel, bland annat dexametason, mot covid-19. Hittills har 11.500 patienter från över 175 sjukhus i Storbritannien anslutits till studien. Som en del av studien har man även testat läkemedel som malariamedicinen hydroxiklorokin och hiv-medicinen lopinavir/ritonavir. 

Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare vid Läkemedelsverket, säger att man behöver de färdiga studieresultaten innan man i Sverige kommer att kunna göra några egna bedömningar.

– Men vi har sett det här, och håller den här datan är det första gången man har lyckats påverka dödligheten, säger Karl-Mikael Kälkner.

Man har för närvarande inga restnoteringar vad gäller dexametason i Sverige och kortison har använts länge i Sverige, det råder alltså ingen brist. Hur lång tid det skulle ta innan dexametason skulle kunna godkännas som läkemedel för covid-19 i Sverige vill Karl Mikael-Kälkner inte spekulera i. Läkare i Sverige kan dock i de flesta fall förskriva läkemedel för symtom eller sjukdomar de officiellt inte är godkända för att behandla om detta noteras i receptet.

– Jag kan konstatera att vi i Sverige har möjlighet till off-label-behandling och läkare kan behandla för icke-officiella indikationer, säger han.

Läs mer: Remdesivir godkänns som läkemedel mot covid-19 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt