Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Nya dietråd i USA

Gissa om det blev ett ramaskri när Socialstyrelsen friade den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist förra veckan?

Annika Dahlqvist tvingades ju att sluta på en vårdcentral i Njurunda, sedan hon rekommenderat typ 2-diabetiker och överviktiga att äta en kost med extremt liten andel kolhydrater.

Men sådana råd är visst förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet, slår Socialstyrelsen fast.

Kritiker i läkarkår
och dietistkår har förstås gått i taket. Den gängse behandlingen i Sverige är ju att typ 2-diabetiker - som ofta är överviktiga - ska äta en kost med särskilt liten andel fett.

Frågan är extra känslig, eftersom Socialstyrelsen just nu håller på att arbeta fram nya riktlinjer för diabetikerbehandling.
Om man - som många svenska dietister - har ägnat hela sin karriär åt att lära folk äta mindre fett, kan man ju bli provocerad om begreppen ställs på huvudet.

Men den som verkligen hänger med i forskningen blir inte ett dugg förvånad av Socialstyrelsens uttalande.

Faktum är att det amerikanska diabetikersällskapet gjorde en stor översyn av sina rekommendationer så sent som i december.

De slår fast att det kvittar om överviktiga diabetiker bantar med lite fett eller lite kolhydrater. Huvudsaken är att de går ner i vikt, bantar i måttlig takt och att de själva trivs med dieten.

Diet med lite kolhydrater har stöd av en handfull välgjorda studier från senare tid. De tyder på att en kolhydratfattig diet är lite bättre för diabetiker än en fettfattig, eftersom blodfetter och blodsocker förbättras lite mer. Viktnedgången är ungefär densamma.

Nackdelen med en kolhydratfattig diet är att inga studier sträcker sig längre än ett år. Därför bör man inte hålla på längre. Och läkaren bör hålla extra nog koll på viktiga värden.

Precis som svenska Socialstyrelsen skrev i sitt uttalande.

Amerikanska diabetikersällskapet slår också fast att operation av magsäcken är ett effektivt sätt att behandla diabetes hos feta personer. Den slutsatsen fick för övrigt stöd i en ny stor studie i tidskriften Jama i onsdags.

Och motion är superviktigt - det är precis alla överens om. Minst en timmes promenad om dagen.

En sak till, som amerikanska diabetikersällskapet uppmärksammar, väl belagd vetenskapligt med ganska okänd i Sverige: bantare som vill behålla sin nya låga vikt ska inte titta på tv mer än tre timmar i veckan!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.