Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nya-lakemedel-mot-ebola-visar-lovande-resultat/

Vetenskap

Nya läkemedel mot ebola visar lovande resultat

00:34. Två mediciner som har testats på smittade personer i Kongo-Kinshasa minskade dödligheten i den tidigare obotliga infektionssjukdomen till runt 30 procent hos försökspatienterna.

Mellan 70 och 90 procent av de ebolapatienter i Kongo som fått två av fyra testade läkemedel har överlevt, visar en FN-ledd studie. Nu ska mediciner med sämre resultat skrotas och alla patienter få de två lovande läkemedlen.

Två av fyra läkemedel som sedan i november använts i en bred klinisk studie för att behandla ebolapatienter i Demokratiska republiken Kongo har visat lovande resultat.

Mellan 70 och 90 procent av de insjuknade överlever med de två preparaten – den högsta andel finns bland dem med den lägsta nivån av viruset i blodet.  Av dem som fått två andra läkemedel överlever 50–75 procent.

Utan behandling dör upp till två tredjedelar av dem som smittats med ebolavirus.

– Det här är fantastiska nyheter. Det ger oss nya verktyg i verktygslådan för att bekämpa ebola, även om de inte i sig stoppar ebola, säger Mike Ryan, chef för Världshälsoorganisationens nödprogram.

Vaccination mot ebola i Goma i Demokratiska republiken Kongo. Foto: Augustin Wamenya/AFP

Båda de lovande preparaten, mAb114 och REGN-EB3, har utvecklats ur antikroppar som tagits från personer som överlevt ebola.

Enligt den amerikanska hälsovårdsmyndigheten NIAID, som är med och finansierar studien, har 71 procent av dem som fått REGN-EB3 och 66 procent av dem som fått mAb114 överlevt, rapporterar Reuters.

Bland patienter med låga halter av viruset har överlevnadsgraden varit 94 respektive 89 procent.

Alla de fyra läkemedlen började användas i november i fjol i den kongolesiska ebolaepidemin inom ramen för WHO:s första randomiserade kontrollstudie med flera läkemedel.

På måndagen beslutade WHO och dess partner att överge de två andra preparaten, som alltså visar sig ge sämre resultat.

Beslutet baseras på analys av 499 behandlade patienter. Studiens mål är att behandla 725 patienter, men i fredags rekommenderade ett oberoende övervakningsorgan, DSMB, att fyrpreparatsförsöket avbryts och att alla patienter hädanefter bara behandlas med mAb114 och REGN-EB3.

Då hade 681 patienter hunnit få behandling med de fyra läkemedlen vid fyra kliniker i östra Demokratiska republiken Kongo.

De hoppfulla resultaten välkomnas också av Jeremy Farrar, chef för den brittiska biståndsorganisationen Wellcome Trust.

”Vi kommer aldrig att bli av med ebola, men vi bör kunna förhindra att utbrotten blir stora nationella och regionala epidemier”, säger Farrar i ett uttalande.

Ebolautbrottet i östra Kongo, som började för ett år sedan, är det näst dödligaste hittills. Minst 1.800 människor har dött. Kampen mot sjukdomen försvåras av dålig infrastruktur och våld från lokala miliser.

Ebolautbrottet i Västafrika 2013 till 2016 krävde drygt 11.000 dödsoffer.