Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nya rådet: Spiral är bra även för unga kvinnor

Läkemedelsverket ändrar sina rekommendationer för preventivmedel. Nu förespråkas spiral även för unga kvinnor som inte fött barn. Samtidigt tonas risker med p-piller ned.

I nya rekommendationer som presenteras på onsdagen framförs spiral och p-stav som ett bra skydd även för yngre kvinnor som inte fått barn. De har ofta en oregelbunden livsstil som gör det lätt att glömma bort att ta p-piller.

– Tidigare fanns en rädsla för att spiral kan orsaka äggledar­inflammation, vilket i sin tur kan skada kvinnors fertilitet. Därför ville man inte sätta in spiral om kvinnan inte hade fött barn. Men det finns inget stöd för en sådan infektionsrisk i vetenskapliga studier, även om det vetenskapliga under­laget är ganska begränsat för ton­- åringar, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi på Läkemedelsverket.

Sedan några år tillbaka har användningen av p-piller minskat till unge­fär var femte kvinna i fruktsam ålder.

En förklaring kan vara rädslan för blodpropp. Ända sedan 60-talet har det varit känt att vissa typer av p-piller ökar risken att drabbas. Ett annat skäl är att pillren kan påverka humöret.

Efter flera larm om blodproppar och dödsfall gjorde europeiska läke­medelsmyndigheten förra året en vetenskaplig granskning av p-piller.

Den slår fast att nyttan av så kal­lade kombinerade p-piller fortfarande överväger riskerna. Kombinerade p-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

Myndighetens rapport ligger till grund för Läkemedelsverkets nya rekommendationer som presenteras på onsdagen. De senaste gjordes 2005.

– Tack vare EU-granskningen och flera andra nya studier vet vi mer om risknivåerna med olika p-medel, säger Viveca Odlind.

Varje år får mellan fem och tolv av 10 000 kvinnor som använder kombinerade p-piller blodpropp. Det kan jämföras med två fall per 10 000 kvinnor som inte tar p-piller.

– Det bedömer vi som en mycket liten risk. Risken är större att få en blodpropp under graviditet eller förlossning, säger Viveca Odlind.

Lägst risk har de äldre lågdos­piller som innehåller hormonerna levonorgestrel (till exempel Neovletta, Trionetta) eller noretisteron (Orthonett Novum). Mellan fem och sju av 10 000 kvinnor som tar dem under ett år drabbas av blodpropp.

– De passar därför bra som första­handsval till unga kvinnor som vill börja med p-piller, säger Viveca Odlind.

Risken för blodpropp ökar något med stigande ålder. Men en frisk kvinna över fyrtio år som har tagit p-piller i många år kan fortsätta med metoden om hon inte har andra riskfaktorer, menar Viveca Odlind.

– Hormonspiral är annars ett smart preventivmedel efter 40, eftersom spiralen dämpar rikliga blödningar som är vanligt hos kvinnor i den åldern.

Ett av de vanligaste skälen till att kvinnor slutar ta p-piller är nedstämdhet och irritabilitet. Om man har fortsatta besvär efter två tre månader rekommenderar myndigheten att man byter p-piller eller väljer annat preventivmedel.

Fakta. Så säkert är skyddet

P-stav

Skydd: 99,95 procent

Hämmar ägglossning. Stav sätts in under huden på armen. Kan sitta i tre år. Ger oregelbunden mens.

Hormonspiral

Skydd: 99,8 procent

Påverkar livmoderns slemhinna, försvårar spermiernas transport. Lämpligt för kvinnor med rikliga blödningar.

P-spruta

Skydd: 99,8 procent

Hämmar ägglossning. Ges var tredje månad. Kan minska bentäthet, inte lämpligt för kvinnor under 19 år. Ger oregelbunden mens.

Kombinerade p-piller

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Innehåller två sorters hormoner. Är det mest använda preventivmedlen bland yngre kvinnor. Ökar risk för blodpropp.

P-plåster

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Plåster fästs på huden. Innehåller två sorters hormoner. Ökar risk för blodpropp.

P-ring

Skydd: 99,7 procent

Hämmar ägglossning. Plastring som sätts in i slidan i tre veckor. Innehåller två sorters hormoner. Ökar risk för blodpropp.

Mellanpiller

Skydd: 99,7 procent

Kan hämma ägglossning. Tas varje dag. Ingen ökad risk för blodpropp. Mensen blir oregelbunden.

Kopparspiral

Skydd: 99,4 procent

Kopparjoner försvårar transporten av spermier. Även lämpligt för unga kvinnor som inte varit gravida.

Minipiller

Skydd: 98,9 procent

Livmoderslemhinnan blir tunn, livmoderhalssekretet tjocknar. Mensen kan bli oregelbunden.

Kondom

Skydd: 98 procent

Används som skydd mot både graviditet och könssjukdomar. Bör alltid användas vid tillfälliga sexuella kontakter.

Avbrutet samlag

Skydd: 96 procent

Samlaget avbryts innan mannen får utlösning. Inget att rekommendera om man vill undvika graviditet.

Familjeplanering

Skydd: 95–97 procent

Samlag undviks när kvinnan är fertil, fem dagar före och en dag efter ägglossning. Gäller att ha koll, till exempel med ägglossningstest.

Pessar och spermiedödande gel

Skydd: 94 procent

Stoppar spermier, kupa av gummi eller silikon. Ska lämnas i slidan i minst sex timmar och högst 24 timmar efter samlag.

Spermiedödande medel

Skydd: 82 procent

Förs in i slidan. Används tillsammans med pessar eller kondom.

Källa: Läkemedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.