Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Nya vapnet mot tjuvjägarna: gps-sändare

Elfenben som beslagtogs i Sri Lanka 2012, på väg från Kenya till Dubai.
Elfenben som beslagtogs i Sri Lanka 2012, på väg från Kenya till Dubai. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP

Tjuvjakten på elfenben och noshörningshorn i Afrika har nått obehagliga nivåer. Nu trappas kampen mot det cyniska dödandet upp. Med kodade gps-sändare i hornen ska myndigheter och organisationer få övertaget över brottslingarna.

Noshörningshorn är i dag dyrare per kilo än kokain och guld. En noshörning kan vara värd tre till fem miljoner kronor.

– Det är som om det vandrar omkring bankomater där ute på savannen, helt oskyddade, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på Världsnaturfonden.

Sammandrabbningarna mellan naturvårdande myndigheter och tjuvjägare i södra och östra Afrika börjar alltmer likna ett krig.

För några dagar sedan sköts helikopterpiloten Roger Gowen med ett grovkalibrigt vapen i norra Tanzania. Han var på ett flyguppdrag för att hjälpa myndigheterna att hitta och fånga kriminella elefantjägare. Kulan gick genom en arm och ett ben. Gowen lyckades landa helikoptern men dog sedan på platsen.

I julas hittades en chef för tjuvjaktsbekämpningen vid Tanzanias nationalparker i ett fordon, med halsen avskuren.

I Krugerparken i Sydafrika har regelrätta, flera timmar långa slag utspelats mellan parkvakter och tjuvskyttar, som resulterat i mängder av dödsoffer. Hundratals tjuvjägare uppges ha dödats i Kruger de senaste fem åren.

Sydafrika har drabbats hårdast av den tjuvjakt som accelererade för sju år sedan. Mellan 1990 och 2007 tjuvsköts i snitt 15 noshörningar per år i landet, men 2008 var det plötsligt 83, och sex år senare dödades 1.215 noshörningar i Sydafrika. I fjol noterades äntligen en liten nedgång.

I Östafrika har det hittills inte blivit lika illa, men den underart av svart noshörning som finns i Kenya är nära utrotning, och mot bakgrund av den avskräckande utvecklingen söderut vill regering och naturskyddsorganisationer stämma i bäcken.

Nu ska alla vuxna noshörningar och en stor del av elefanterna i Kenya förses med mikrochips som sänder gps-signaler.

– Tanken är dels att underlätta för fältfolket att se hur djuren rör sig, dels att kunna hitta horn från noshörningar som dödats. På så sätt kan tjuvjägare lagföras, säger Allan Carlson från Världsnaturfonden.

Man borrar ett hål i noshörningens horn, lägger chipet i hålet och pluggar igen med ett epoxymaterial. Skarven syns inte. Batteritiden är två år. På sikt ska alla märkta djur finnas i en databas.

De kriminella gängen har naturligtvis också tillgång till modern teknik, men gps-signalen är kodad och kan bara avläsas av en begränsad grupp personer.

– Det är en liten grupp med säkert folk. Än så länge i alla fall, säger Carlson.

Att ha kontroll på exakt var och hur djuren rör sig är också värdefullt i parkvakternas dialog med lokalbefolkningen. Djuren rör sig med jämna mellanrum utanför nationalparkernas hägn, inte minst under torrtid.

– Det finns exempelvis elefantgrupper som är problemdjur. Då kan det bli tjuvjakt. Ser man var de är kan man skicka dit en patrull och prata med folk, visa att man skyddar djuren. Man vill vara öppen och diskutera alternativa lösningar.

– Det är den organiserade kriminella jakten på betarna och hornen som är värst. Men vi vill ha lokalbefolkningen på vår sida, säger Alan Carlson

Men hur kunde det bli så här illa? De flesta bedömare är ense om att förklaringen till tjuvjaktsexplosionen efter 2007 står att finna i Sydostasien, främst Vietnam.

Olika idéer om vilka mirakel som väntar den som konsumerar malt noshörningshorn är bisarrt ihärdiga i landet, trots att inmundigandet kan liknas vid att tugga i sig sina egna naglar.

En händelse som anses ha haft betydelse var när en känd vietnamesisk politiker påstod sig ha blivit fri från cancer efter att ha druckit ett avkok på noshörningshorn. Men det räcker knappast som förklaring. Vietnameserna har på kort tid fått en kraftigt ökad köpkraft, och bland unga nyrika sprids nya rykten om att hornämnet botar baksmälla och stimulerar sexlusten.

Däremot tycks efterfrågan ha klingat av i Vietnams norra grannland Kina. Det finns inget stöd i traditionell kinesisk läkekonst för att noshörningshorn skulle ha särskilda medicinskt värdefulla egenskaper.

– Kina håller på att ta sitt ansvar på bred front genom att finansiera utrustning till parkvakter och kampanjer som vänder sig till kineser i östra Afrika, säger Allan Carlson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.