Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Odlat kött kan minska miljöproblem

Kött i form av en tjur.
Kött i form av en tjur. Foto: Alamy
Om tio år kan de etiska och miljömässiga problemen med köttätande börja bli historia. Då kommer det att finnas framodlade fläskfiléer, tror forskare.

Två dilemman brukar förknippas med köttätande: Att föda upp köttdjur orsakar miljöproblem, och många anser att produktionen är oetisk. Men tänk om man i stället odlade fram köttet direkt, utan att passera djuret?

En sådan idé är inte längre bara en science fiction-fantasi. Det kommer allt fler rapporter om att forskare närmar sig den dag då de kommer att kunna odla fram muskelceller i näringslösning – tillverka kött, helt enkelt.

Forskningen är nära knuten till den odling av mänskliga organ, ”reservdelar”, som utvecklas i terapeutiskt syfte. Längst har man där kommit med att odla fram blodkärl.

Och i fokus för köttodlingsforskningen ligger just de båda dilemman som nämnts ovan.

– Jag skulle säga att miljöfrågan och den etiska aspekten är huvudskälen, säger Julie Gold, forskare i biovetenskap på Chalmers i Göteborg.

En annan god orsak är naturligtvis att rent allmänt bidra till att klara framtidens livsmedelsförsörjning.

Men varför just köttodling? Är det mer protein man vill få fram kan man väl åstadkomma det med en rad andra metoder?

– Ja, man kan absolut få fram protein på det vegetariska sättet. Men det finns vissa ämnen kroppen har svårare att ta upp från grönsaker.

Så en fördel med odlat kött jämfört med exempelvis det vegetariska quorn, menar Julie Gold, vore att man kunde få in hemjärn, B12 och andra viktiga ämnen som finns i animalisk föda men inte i vegetarisk.

Eftersom man har total kontroll över produktionen kan man också styra fetthalten, påpekar Gold.

– Det finns forskare som odlar fett. Det går att göra. I princip kan man välja vilken fetthalt och vilken sorts fett man vill ha.

Många av dem som väljer vegetariska alternativ gör det av etiska skäl. Men från djurrättsligt perspektiv är frågan om framodlat kött alls kan betraktas som animalisk föda i traditionell bemärkelse. En amerikansk djurrättsorganisation utlovade faktiskt för tre år sedan en prissumma till det företag som kunde ta fram odlad kyckling till 2012.

– Det är många vegetarianer som har sagt till mig att de skulle kunna äta odlat kött utan problem. Men det dyker upp massvis med nya etiska och religiösa frågor: Var hamnar det här i förhållande till kosher, halal och hinduernas syn på kor?

Julie Gold vill inte gissa precis när det kommer att finnas en färdig framodlad köttprodukt som går att äta. Men först ut tror hon blir någon form av färs, något som kan blandas in i hamburgare och korv. En filé dröjer ”kanske tio år”.

– Och det blir jättedyrt i början. Det är många saker som ska lösas först, och det blir säkert en övergång under många år. Bara för att man kan odla celler betyder det inte att man kan odla kött. Det är svårt att ta fram rätt sorts stamceller för de djur vi brukar äta. För mus och råtta är det mindre problem.

Längst har nederländska forskare kommit. De har tagit fram en stamcellslinje från gris för att ta fram muskelceller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.