Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Omdiskuterad app lika effektiv som p-piller

Svenska fertilitetsappen Naturalcycle har blivit omtalad både i techindustrin och av kändisar. Men den har också fått kritik.
Svenska fertilitetsappen Naturalcycle har blivit omtalad både i techindustrin och av kändisar. Men den har också fått kritik. Foto: Nora Lorek/TT

Den kritiserade fertilitetsappen Naturalcycles resulterar i nästan samma antal oplanerade graviditeter som p-piller om kvinnan är motiverad och följer instruktionerna, visar en ny studie.

En del kvinnor vill inte använda hormonella preventivmedel och somliga använder i stället appar för mobilen som räknar ut när det är minst chans att bli gravid vid oskyddat sex. En populär app är svenska Naturalcycles, som blivit omtalad både i techindustrin och av kändisar. Men appen har också fått kritik.

I slutet av förra året tvingades företaget att sluta marknadsföra fertilitetsappen som ett preventivmedel, då det inte är ett medel utan en metod. Dessutom saknades vetenskapliga belägg för att de dagar som visades som gröna i appen var 99,9 procent säkra, alltså att det i stort sett skulle vara riskfritt att ha oskyddat sex utan att bli gravid.

Foto: Läs också: Läkemedelsverket kan stoppa hajpad gravid-app

Nu har en studie av metoden publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Kristina Gemzell-Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet har varit kritisk mot att många fertilitetsappar marknadsförs utan några vetenskapliga belägg.

– Nu har vi data för Naturalcycles och det är ett bra resultat. Studien visar att de som är motiverade att använda appen också klarar av att använda den, säger Kristina Gemzell-Danielsson, som också är en av forskarna bakom studien.

I studien ingick data från fler än 4.000 kvinnor i Sverige som använt appen. Totalt inträffade 143 oplanerade graviditeter under den period som forskarna mätte, varav tio berodde på att appen felaktigt markerat en dag som säker när det egentligen var en dag då kvinnan var fertil.

Forskarna räknade fram att med perfekt användning, det vill säga utan metodfel, skulle appen resultera i 0,5 oplanerade graviditeter per hundra kvinnor under ett år. P-piller resulterar till exempel i 0,3 graviditeter och så kallad naturlig familjeplanering, där kvinnan räknar ut vilka dagar det är lägst risk för graviditet, resulterar i 3–5.

Men perfekt användning är långt ifrån något som alla klarar. Därför mäts också effekten vid typisk användning. Då skulle 7 procent av kvinnorna som använder Naturalcycles bli gravida under första året. Med p-piller skulle 9 procent av kvinnorna bli gravida och med naturlig familjeplanering 24 procent.

Läkemedelsverket rekommenderar i första hand långtidsverkande preventivmedel, så som koppar- eller hormonspiral. Då behöver kvinnorna inte komma ihåg att ta ett piller eller mäta temperaturen varje dag. Men inte alla kvinnor vill använda hormonella preventivmedel eller kopparspiral.

– Kvinnor måste få välja preventivmetod själva. Det viktiga är att de förstår vad metoden innebär. Det räcker inte med att ladda ned appen till telefonen och tro att man har ett skydd. Kvinnan måste mäta temperaturen varje dag på rätt sätt och följa instruktionerna. Den här metoden passar verkligen inte alla, den kräver att kvinnan är motiverad, säger Gemzell-Danielsson.

Foto: Läs också: DN Insidans serie om hormonella preventivmedel

Raoul Scherwitzl, vd för Naturalcycles, tycker att studiens resultat är väldigt intressant eftersom de flesta studier kring så kallad naturlig familjeplanering är från början av 1980-talet och inte gjorda på svenska kvinnor.

– Utvecklingen har gått framåt sedan dess, nu finns mobilapplikationer för att få hjälp med planeringen. Det som är intressant med vår studie är att det är data från verkliga livet med kvinnor som använt appen för att inte bli gravida. Det är inte en klassisk klinisk studie där kvinnor får hjälp med användningen. Studien visar att vår app verkar förbättra metoden med naturlig familjeplanering, säger han.

Företaget har flera pågående studier, varav en som undersöker hur väl appen fungerar där kvinnor använder den för att bli gravida. Man planerar också en studie där appen jämförs med p-piller.

– Vårt mål är att bli en rekommenderad preventivmetod och den här studien är ett viktigt steg på vägen, säger Raoul Scherwitzl.

Fakta.Utan metod blir 85 procent gravida

Pearl index är ett mått som används för att visa hur många oplanerade graviditeter en preventivmetod ger per hundra kvinnor under ett år vid perfekt användning. Ett tal närmre noll är därför att föredra.

Naturalcycles app har ett Pearl index på 0,5, då metoden fungerar perfekt. P-piller har 0,3, hormonspiral 0,2 och så kallad naturlig familjeplanering 3–5.

Preventivmetoderna utvärderas också för hur många procent av kvinnorna som skulle bli gravida med typisk användning under det första året.

Med Naturalcycles skulle 7 procent av kvinnorna bli gravida med typisk användning. Med p-piller skulle 9 procent och med hormonspiral skulle 0,2 procent av kvinnorna bli gravida. Med naturlig familjeplanering är siffran 24 procent.

Med ingen metod alls skulle 85 procent av kvinnorna bli gravida.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. Den är finansierad och skriven av bland annat grundarna av Naturalcycles.

Källa: Internetmedicin.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.