Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Omega 3-tillskott ger ökad risk för allergi

Omega 3-fetter ökar risken för att barn utvecklar allergi, visar en ny studie. Därför vill en av forskarna bakom studien avråda gravida från att äta kosttillskott med omega 3.

Omega 3-fett kallas för ”det nyttiga fettet” som gravida kvinnor får rådet att äta för att gynna barnets utveckling. Men nu visar en ny studie på motsatta effekter. Det fleromättade fettet dämpar immunsystemet och hindrar spädbarnets immunsystem från att mogna.

Fettet riskerar till och med att framkalla allergi hos barnet, visar studien som bygger på sparat navelsträngsblod hos 129 nyfödda barn födda i Östersund 1996–1997.
Forskare på Chalmers, Sahlgrenska akademin och Umeå universitet samlade navelsträngsblodet i frysen och följde upp barnen med regelbundna allergikontroller upp till 13 års ålder.

Av de utvalda barnen visade 48 inga tecken på allergi under uppväxten, 44 hade luftvägsallergi som astma eller hösnuva och 37 av ­barnen hade allergiskt eksem.
Då man undersökte fettsyrorna i barnens navelsträngsblod, upptäckte man att de som var allergiska vid 13 års ålder hade högre andel fleromättat fett i blodet vid födseln än de som inte utvecklat allergi. De barn som inte var allergiska under uppväxten hade däremot en hög andel ”vanligt” enkelomättat fett i blodet.

Hur vet man att andra faktorer inte påverkat barnets känslighet för allergi?

– Vi har följt barnen minutiöst noga, hur de levt, och tagit med i beräkningen om barnen har en ­allergisk mamma. Men vi såg ändå en tydlig koppling till barnens sammansättning av fettsyror och allergi, säger Agnes Wold, immunolog och forskare bakom studien.
Hur hög halt av omega 3 som innebär en risk för allergi är oklart.

I navelsträngens blod finns en ­högre halt omega 3 än den som finns i mamman, betonar Ann-Sofie Sandberg, näringsforskare, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien.

Ska man som gravid kvinna undvika fet fisk?

– Nej. Det är ingen fara om man äter vanliga livsmedel. Flera studier har visat att fet fisk innehåller så mycket som däremot skyddar mot allergi. Men man kan börja oroa sig när man tillsätter omega 3-syror i modersmjölksersättning, och det är inte bra om mammorna äter väldigt höga halter omega 3 i form av kosttillskott. Omega 3 är också viktigt för att bygga upp fostrets hjärna. Jag vill inte avråda från kost, men från kosttillskott med omega 3, säger hon.

Kan för mycket omega 3 också påverka allergikänsligheten hos en vuxen?

– Nej, troligen inte. Vem som blir allergisk avgörs i magen och under barnets första år, det är då immunsystemet modelleras oavsett när i livet man sedan utvecklar allergi. Då är det viktigt att inte dämpa det med omega 3-fettsyror. Däremot kan omega 3 skydda medelålders män och kvinnor mot hjärt-kärlsjukdomar. Men det som är bra för en grupp är inte nödvändigtvis bra för en annan, säger Ann-Sofie ­Sandberg

Fakta. Omega 3

Omega 3 är ett samlingsnamn för en grupp fleromättade fettsyror.
Två av dem (EPA och DHA) minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Omega 3 finns i:
Linfrö, linfrö­olja och valnötter.
Fet fisk som lax, ­makrill, sill och sardiner (EPA och DHA).
I rapsolja och i matfetter gjorda på rapsolja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.