Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

”Onödigt att köpa d-vitamin”

Svenskarna köper mer d-vitamin än någonsin tidigare. Helt i onödan, enligt en ny forskningsstudie.

Den nya studien är utförd av forskare i Nya Zeeland och publiceras i dag i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Forskarna har jämfört resultaten av 40 olika studier av d-vitamintillskott och kommit fram till att tillskotten har liten eller ingen effekt för att förhindra hjärtattacker, slaganfall, cancer eller benfraktur. Däremot har de inte undersökt effekten på depression.

Resultatet kommenteras i The Lancet av den svenske professorn Karl Michaëlsson vid Uppsala universitet.

– Det finns en stark tro på att d-vitamin ska ha hälsoeffekter, men den här studien visar att det än så länge inte finns några riktiga bevis för en ordentlig hälsonytta, säger han till DN.

Forskarna framhåller att brist på d-vitamin är ett allvarligt problem, men att det snarare är ett symtom på dålig hälsa, inte en orsak till det. Det innebär inte att ett tillskott av d-vitamin är helt onödigt.

– Är man väldigt liten eller mycket gammal och bor på institution där man sällan ser solen kan det vara relevant. Men för dig, mig eller äldre personer med normal kosthållning är det helt onödigt, säger Karl Michaëlsson.

D-vitaminets positiva effekter är föremål för omfattande forskning. Tidigare i veckan skrev DN om hur solljus har positiva effekter på blodtrycket.

Karl Michaëlsson menar att det finns starka ekonomiska intressen som vill dra nytta av d-vitaminets goda rykte genom försäljning av ofta onödiga tillskott.

Enligt Lancet såldes det 2011 tillskott för över fyra miljarder kronor i USA. En ökning på över tio gånger sedan 2002.

I Sverige vill apoteken inte ge ut sina försäljningssiffror, men statliga Apoteket säger att deras försäljning har tredubblats sedan 2010. Den största privata apotekskedjan Hjärtat har sålt 35 procent mer än förra året. I Sverige ordineras 15 procent av alla kvinnor över 55 år kalcium och d-vitamin av läkare. Under 2013 höjdes de svenska rekommendationerna för det dagliga intaget, från 7,5 till 10 mikrogram för barn och vuxna, och 20 mikrogram för äldre över 75 år.

Men Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderare Hanna Eneroth tycker inte att det krockar med den nya studiens resultat.

– Nej, det stämmer ganska bra med det vi säger i dag. Gemene man rekommenderas inte kosttillskott, även om vi höjt nivåerna. Vi rekommenderar det däremot till barn under två år och äldre som inte vistas ute, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.