Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Orangutangerna fler än man trott

Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP

Det finns ungefär dubbelt så många orangutanger på den indonesiska ön Sumatra som man tidigare trott, visar nya rön.

Tidigare har man beräknat att beståndet av orangutanger på den indonesiska ön Sumatra är runt 7.000 individer, men en ny beräkning som gjorts av en grupp forskare visar att det snarare rör sig om 15.000 djur.

Skälet till revideringen är att man letat och räknat noggrannare än tidigare och hittat fler orangutanger i brukad skog än man förut trodde fanns, enligt studien, som publicerats i tidskriften Science Advances.

Man har också hittat ett antal människoapor på höjder där man hittills inte trott att de klarar att leva, liksom i ett område väster om vulkansjön Toba på nordvästra delen av ön som helt enkelt hade försummats.

Forskargruppen betonar att även om beståndet är mycket större än tidigare trott är Sumatraorangutangen fortfarande hotad. Uppemot 4.500 individer kan försvinna till 2030, framför allt på grund av skogsavverkning.

– Det är väldigt viktigt att Indonesiens avskogning minskar. Men resultatet visar att vi även måste fokusera på områden utanför den redan skyddade skogen för att bevara den biologiska mångfalden. Ett hållbart skogsbruk kan faktiskt vara med och säkra orangutangernas framtid, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på organisationen Save the Orangutan, i en presskommentar till den nya undersökningen.

Save the Orangutan arbetar med att bevara orangutangerna på Sumatras grannö Borneo. Där finns det runt 50.000 individer av den röda människoapan. Men varje år minskar antalet där med ett par tusen på grund av skogsavverkning, skogsbränder och tjuvjakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.