Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Oro för att supermåne ska vålla kaos

Den här veckan passerar månen ovanligt nära jorden. Domedagsprofeter varnar nu på nätet för att månens dragningskraft ska orsaka mer eller mindre kaos på jorden.

Den 19 mars kommer månen att passera jorden på ett avstånd av 356.578 kilometer, nära den kortast möjliga distansen.

Enligt konspirationsteoretikerna har en rad naturkatastrofer, som jordbävningar, stormar och tsunamis, inträffat tidigare just när månen passerat så nära vår planet. Nu hävdar de att det är dags igen.

Ola Karlsson, astronom vid universitetet i Uppsala, ger dock lugnande besked. Han anser inte att det är något att oroa sig för. Möjligen skulle det kunna förstärka månens påverkan på tidvattnet.

– Tidvattnet styrs ju av månen framför allt. Det man skulle kunna se är i så fall aningen lite kraftigare tidvatten. Men med de här skillnaderna mot det normala så är det inte mycket att komma med, säger han.

Varken vulkaner eller jordbävningar har enligt Ola Karlsson något med månen att göra.

Normalt sett har de inget samband. Men det är ändå inte helt taget ur luften. Om en jordbävning ligger precis på gränsen till att inträffa, då skulle det kunna vara faktorn som får det hela att tippa över.

Men risken är enligt Ola Karlsson mycket liten för att det ska hända.

"Mångalenskap": Läs Clas Svahns blogg om supermånen.

Fakta om månen

  • Medelavståndet mellan jorden och månen är ungefär 384.400 kilometer. Månen har en svagt elliptisk bana runt jorden. När månen är som närmast jorden så är avståndet 356.400 kilometer och när den kretsar längst bort 406.700 kilometer.
  • Månen spelar tillsammans med solen en viktig roll för tidvattnet på jorden. Men tidvattnets förlopp beror också på jordens rotation, jordaxelns lutning, det varierande avståndet till månen och solen samt deras banors lutning.
  • Om hela jorden vore täckt av hav och om man bara räknar med månens dragningskraft, skulle det vara högvatten i områden närmast månen men även på motsatta sidan av jorden eftersom centrifugalkraften där är större än dragningskraften. (TT)

Clas Svahn bloggar om märkligheter:

Mångalenskap

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.