Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Övervikt beror på mat snarare än träning

Jordens befolkning blir allt fetare. Och det är framför allt maten vi äter, inte hur mycket vi tränar, som ligger bakom det. Detta enligt forskare som har studerat en tanzanisk stam som levt på samma sätt i tiotusentals år.

Hadza-stammen i Tanzania lever fortfarande i ett jägar- och samlarsamhälle; de fäller djur till fots med pilbåge och letar bär, rötter och frukter med hjälp av pinnar och små yxor, och de använder varken moderna verktyg eller vapen för att klara vardagen.

Stammen är också den viktigaste beståndsdelen i en ny studie som visar att matvanor är mycket viktigare än träning när det gäller att förklara varför västerlänningar blir allt tjockare.

– Det här visar enligt mig att den stora anledningen till att västerlänningar blir feta är för att vi äter för mycket – inte för att vi tränar för lite, säger doktor Herman Pontzer vid institutet för antropologi vid Hunter College i New York, till BBC.

Han är en av forskarna bakom den tanzanisk-brittisk-amerikanska studien som har mätt energiförbrukningen hos 30 av Hadza-stammens män och kvinnor mellan 18 och 75 år.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PloS ONE, testar teorin om att dagsbehovet av kalorier har minskat drastiskt sedan industrialiseringen, och att detta är en större riskfaktor än västvärldens förändrade matvanor.

Det stämmer inte, menar forskarna.

Man har kommit fram till att den fysiska aktiviteten hos stammens medlemmar är mycket större än snittet bland människor i USA och Europa. Men när man korrigerar för personernas längd och vikt så visar det sig att deras ämnesomsättning inte skiljer sig mot västerlänningars.

Alltså: andelen kalorier som en människa behöver är konstant.

– Daglig energiförbrukning kan vara en utvecklad egenskap som har formats av evolutionen och är gemensamt för alla människor, inte bara en enkel spegelbild av våra olika livsstilar, säger Herman Pontzer.

Enligt världshälsoorganisationen WHO kommer var tionde person i världen lida av fetma 2015 och var tredje kommer att vara överviktig.

Flera faktorer tros påverka utvecklingen, till exempel de höga socker- och fetthalterna i halv- och helfabricerade livsmedel, de allt större portionena samt en stillasittande livsstil.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.